Темата на разговор ще бъде продължаващата война и жизненоважната нова

...
Темата на разговор ще бъде продължаващата война и жизненоважната нова
Коментари Харесай

Зеленски лети за Вашингтон по покана на Байдън в критичен момент за помощта за Киев

Темата на диалог ще бъде продължаващата война и " жизненоважната " нова помощ от страна на Съединени американски щати за Киев в съпротивата му против Русия. В известието си Белият дом прецизира, че двамата ще обсъдят " незабавните потребности " на Украйна.

Ройтерс отбелязва, че срещата е в подтекста на желаното от държавното управление на Байдън утвърждение от страна на конгреса на Съединени американски щати на новия пакет от помощи за Украйна и Израел.

Вашингтон е най-големият снабдител на военна помощ за Киев, като е отделил десетки милиарди долари след съветската инвазия през февруари 2022 година, показва Агенция Франс Прес. Но обещанието на президента от Демократическата партия Джо Байдън за продължение на финансовата поддръжка за Украйна е съществено застрашено, което е най-лошият сюжет за Киев, чиято разочароваща контраатака не съумя да донесе предстоящите териториални придобивки, разяснява Франс прес.

Тази седмица Сенатът - горната камара на Конгреса на Съединени американски щати, където ръководят републиканците, блокира закон за разпределяне на помощи за Украйна в размер на милиарди долари, подсилен от Демократическата партия. Законодателите към момента са надалеч от съглашение, обвързващо измененията в имиграционната и граничната политика с пакета за незабавна помощ, който ще обезпечи финансиране за Украйна и Израел, а законодателите са подготвени да изоставен столицата за празниците.

Срещата има за цел да " подчертае непоколебимия ангажимент на Съединените щати да поддържат народа на Украйна, който се пази от бруталното навлизане на Русия ", се споделя в изказване на прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер.

" В миг, когато Русия ускорява ракетните и безпилотните си удари против Украйна, водачите ще обсъдят незабавните потребности на Украйна и жизненоважното значение на продължаващата поддръжка на Съединените щати в този сериозен миг ", сподели тя.

Ако до празниците Конгресът не реализира съглашение, Белият дом ще би трябвало да направи сложен избор по отношение на снабдяването на съдружници като Украйна за сметка на евентуалната военна подготвеност на Съединени американски щати. Високопоставени чиновници от администрацията на Байдън от седмици сигнализират за привършване на финансирането за Украйна и за евентуалните последствия от това.

В четвъртък английският министър на външните работи Дейвид Камерън употребява визитата си във Вашингтон, с цел да предизвести републиканците, че блокирането на новия пакет от помощта за Украйна е " коледен подарък " за Путин.

Междувременно първата дама на Украйна Олена Зеленска предизвести, че над Украйна ще надвисне " смъртна заплаха ", в случай че Западът отдръпна финансовата си помощ за опозиция против силите на съветския президент Владимир Путин.  Говорейки в изявление за неделното политическо предаване на Би Би Си, Зеленска споделя: " Ние в действителност се нуждаем от помощ. Казано с елементарни думи, нямаме право да се уморяваме от тази обстановка, тъй като в случай че го създадем, ще умрем. И в случай че светът се умори да ни оказва помощ, той просто ще ни остави да умрем ", декларира брачната половинка на украинския президент.

Зеленски през днешния ден участва на церемонията по встъпването в служба на новия аржентински президент Хавиер Милей в Буенос Айрес. Украинският президент се стреми да си обезпечи поддръжката на страните от Глобалния Юг в 21-месечната война на Украйна против Русия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР