Темата Македония винаги е била болезнена за България. И това

...
Темата Македония винаги е била болезнена за България. И това
Коментари Харесай

Петко Добрев: За българската позиция спрямо Македония - от вето до гаранция -Франция

Темата Македония постоянно е била мъчителна за България.

И това е по този начин не толкоз поради нас българите, а поради лицемерието на Великите сили от Европа и лукавата Вселенска Патриаршия.

Откъсването на Македония от българите стартира с ликвидирането на Охридската Архиепископия от Високата врата по гледище на Вселенската Патриаршия през 1767г. Огнището на българщината в Македонияq за удивление на мнозина е била точно Охридската Архиепископия. Тя е била правоприемник на Юстиниана Прима и в същото време същинската българска национална черква.

През 7 век Константинополската Патриаршия съумяла посредством редица ходове да ликвидира Юстиниана Прима или позната още като Българската Архиепископия.

Това е била повода през 703 г българският държател Тривелий да покръсти край Брегалница българите и да сътвори Охридската Архиепископия. Това е била същинската национална българска черква, чийто почитатели останали известни като богомили.

Охридската Архиепископия е църквата, която на практика е кръстила и Киевска Рус. Константинополската Патриаршия в никакъв случай не се примирила с тази българска черква и нейното въздействие. Тя съумяла да наложи в България и гръцкия обряд след провалянето на цар Борис. Цар Борис погрешно е обявяван за български покръстител. Той просто приел и наложил гръцкия обряд в България. Така до 1767 година в българските земи съществували двата обряда – българския и гръцкия. Българският бил този, който подържала Охридската Архиепископия.

В средата на 17 век обаче в Русия Патриарх Никон наложил гръцкия обряд и почнал гонение против християните, които почитали остарелия български обряд, който приели при кръщението от духовници на Охридската Архиепископия.

Така на бял свят се появил факторът гръцко - русийска черква. Този фактор точно разрешил на Константинополската Патриаршия да ликвидира Охридската Архиепископия през 1767 година

Така в Македония почнал процесът за дебългаризация.
През 19 век Великите сили от Европа траяли процеса за дебългаризация на Македония, оставяйки я в рамките на Османската страна. Този развой траял и през 20-ти век.

Тези, същите Велики сили, предали Македония на Сърбия и Гърция с контракта в Ньой.
Именно след Ньойския кротичък контракт настъпили най-страшните дни и години за българите в Македония.

По стичане на събитията след края на Първата международна война ориста на българите зависела най-много от Франция. Франция е била Великата мощ, която разположила своя войска и администрация в България след Солунското помирение през 1918 година

Услужливо Франция толерирала румънската инвазия в Добруджа и по този начин по време на договарянията в Ньой българската делегация била сложена пред приключен факт - Добруджа към този момент административно се управлявала от румънска администрация вместо от тази на Антантата, която, отново наблягам, се представлявала в България от Франция. Оттогава е и поговорката „ Гаранция – Франция “.

И като допълнение за ориста на Македония, начертана в Ньой. Едва ли е инцидентно, че договарянията се провеждали в палат, който бил притежание на графовете Ньой, чийто отдалечен предшественик е умрял през 1205г край Одрин.
Дълбоката страна във Франция в никакъв случай не е забравяла, че Калоян разрушил и завладял Балдуин, а година по-късно българите ликвидирали неговият брат.

С други думи дълбоката страна на Франция в никакъв случай не не помни, че българите сме попречили на Франция при започване на 13 век да владее цяла Европа. За това тази дълбока страна постоянно ощетява България.

И в случай че ние имахме дипломати и държавници, а не послушковци, които непознават както нашата, по този начин и европейската история, то трябваше да кажем ясно и изрично на считаните за Велики сили – извинявайте Вие създадохте условия за дебългаризацията на Македония.

Поради тази причина през днешния ден е по-логично да си замълчите, тъй като за Вашите гаранции българите си имаме нарицателен израз „ гаранция - Франция. За страдание не се виждат такива българи – дипломати и държавници.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР