Темата Македония още дълго ще бъде водеща новина в дневния

...
Темата Македония още дълго ще бъде водеща новина в дневния
Коментари Харесай

Мостът София - Скопие:Толерантни ли са македонците? А дано, ама надали!

 Темата " Македония " още дълго ще бъде водеща вест в дневния ред освен на медиите и политиците, само че и за цялото българско общество. Евроинтеграцията на Република Северна Македония зависи значително от позицията на България и салдото, който политици и историци от двете прилежащи страни би трябвало да намерят. Дали обаче политиците в двете страни търсят допирни точки и взаимни отстъпки или употребяват разногласието за личен политически ПР? Медалът постоянно има две страни. Чрез рубриката " Мостът София- Скопие " ще се срещнем гледната точка на един македонски колумнист.

В следващия си разбор, нашият създател разяснява реакцията на македонското общество по отношение на нашествието на Русия в Украйна, а заключенията му не са изключително оптимистични.

През миналата седмица фокусът на Европа бе нашествието на Русия в Украйна. Владимир Путин реши да нападне Украйна с довода, че руснаците живеещи там са репресирани и че върху тях се прави геноцид. Със „ специфичната интервенция “, както Путин посочва нашествието, той твърди, че желае да наложи демилитаризация и денацификация.

Във всичкотова виждам един ярък лъч - и това е, че съвсем всички страни от Европа дружно със Съединени американски щати са съпричастни със страданията на украинския народ и се сплотиха да оказват помощ на Украйна и на украинците.

Мога само да прибавя, че историята не е дала прошка на никого и в никакъв случай не е имала благосклонност към диктаторите, които са тръгвали да водят война, да разпокъсват непознати земи и да убиват почтени хора.

Сега очите на българите са обърнати към Украйна и те не знаят какво се случва в Северна Македония, какво мислят и какво разясняват хората, какво се написа и приказва по медиите и какво прави държавното управление на Република Северна Македония във връзка с съветската инвазия в Украйна. Затова ще се постарая да обясня какво общество е македонското, когато става дума за даване на помощ на непознати лица и какво е мнението на македонците за Съединени американски щати и Русия.

Македонското общество сподели, че не е съпричастен със страданията в Украйна. Единствено държавното управление (Министерският Съвет, Събранието и Президентът) обявиха, че осъждат съветската експанзия в Украйна и че Северна Македония ще помогне на Украйна с техника и съоръжение.

В Скопие Дружеството на украйнците в Северна Македония провежда проява против нашествието на Путин на Украйна. Десетки украинци които живеат и работят в Северна Македония се събраха на централния площад в Скопие и по кротичък метод изпратиха обръщение, че армията на Украйна е подготвена да даде отпор против експанзията на съветската войска, само че че този спор би трябвало да се реши по дипломатически път, по кротичък метод посредством договаряния сред двете страни, с цел да се спре кръвопролитието и да не умират почтени хора. От централния площад демонстрацията на украйнците от Македония продължи до съветското посолство в Скопие за да се чуе тяхното обръщение и от формалните представители на Руската Федерация.

Украинците обаче останаха сами, в демострацията не се включиха локални хора. Нито македонците, нито албанците, нито различен народ, който живее в Северна Македония не поддържа украинците. Съдейки по постовете в обществените медии, виждам, че цифрата на македонците, които поддържат Путин е по-голямо от броя на тези, които осъждат съветската инвазия в Украйна.

Това и още едно събитие, което ще го опиша, приказват доста за манталитета на македонците и за тяхната ксенофобия.

През февруари в медиите бе оповестена информация, че в град Куманово в Македония времено се настанила група хора, които принадлежат на религиозна група Лев Тахор. Лев Тахор е еврейска религиозна фракция, учредена в 1988 година и която има 200 – 300 членове.

От Министерството на вътрешните работи на Северна Македония оповестиха, че групата, която се състои от 37 лица, от които 18 деца, обитават легално в Северна Македония, съблюдават всички закони на страната и тези хора не са никаква опасност по сигурноста на македонските жители. Също по този начин еврейската група обществено посредством медиите съобщи, че минават единствено пренос през Северна Македония и ще останат единствено къс интервал от време,преди да изоставен страната.

Групата обаче бе принудена да напусне Куманово, откакто вратата на едната от двете къщи, в които тези хора бяха настанени, бе разрушена от локални хора и къщите непрекъснато бяха замеряни с яйца и камъни. Те бяха преместени от управляващите от Куманово в Скопие, откъдето също бяха изгонени, с цел да стигнат до охридското село Лакочерей, където локалните хора също ги прогониха.

От Хелзинският комитет в Северна Македония, които следяха обстановката, обявиха че ксенофобията и речта на омразата в Северна Македония не се нови прояви, а македонското общество е със ниско равнище на приемливост към другите човеци и групи на хора. Комисията за отбрана от дискриминация на Република Северна Македония стартира процедура за отбрана от дискриминация на еврейската група и удостовери, че групата е била неведнъж дискриминирана на съображение на генезис, религиско и верско разбиране и от длъжностни лица от полицията, и от македонски жители и юридически лица.

Мисля, че написаното по отношение на ниското равнище на приемливост на македонците би трябвало да се има поради, изключително когато се организират договаряния, защото македонците считат българите за друг народ, и то не от в този момент. Владо.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР