Темата БНР в прокуратурата влиза след сигнали от ДАНС, след

...
Темата БНР в прокуратурата влиза след сигнали от ДАНС, след
Коментари Харесай

Прокуратурата прави очни ставки заради тишината в БНР

Темата БНР в прокуратурата влиза след сигнали от ДАНС, след писма на генералния шеф и обичай публицист. Пет сюжетни линии има в прокуратурата за националното радио. Това стана ясно от думите на основния прокурор Сотир Цацаров във краткотрайната комисия за БНР.

По думите му прокуратурата не може да реши проблемите в БНР и проблемите със свободата на медиите. Държавното обвиняване следи има ли осъществено закононарушение или не.

Първата сюжетна линия е прекъсването на радиото. Спирането е опасност за националната сигурност. Имало е проект за профилактика в Тръщеник, Ивайловград и Белоградчик. Това не е трябвало да се отрази на предаването на стратегиите на територията на цялата страна. Спирането на стратегия Хоризонт е по искане на БНР на 13 септември поради профилактика на студийния комплекс на БНР.

Цацаров още веднъж акцентира,че не е имало нужда от профилактика. Проверката демонстрира, че радиото е излъчвало тишина. Две версии се ревизират - едната е версията на генералния шеф Светослав Костов, а другата на техническото лице Пламен Костов.
 Съвет за електронни медии стартира процедура по предварително освобождение на Светослав Костов
Съвет за електронни медии стартира процедура по предварително освобождение на Светослав Костов

С 3 гласа " за " и двама въздържали бе взето решението

Пламен Костов твърди, че Светослав Костов му наредил да спре излъчването . НУРТС били много сюрпризирани от дейностите на БНР. Версията на генералния шеф на радиото в противоположна- Светослав Костов няма спомен да е правел разпоредби на Пламен Костов.

Прокуратурата ще им направи очна ставка поради спорните им версии, стана ясно от коментара на обвинител номер едно. Обвинението е сезирано от Съвет за електронни медии за напън от Светослав Костов към публицисти и оказване напън върху самия него от незнайни лица.

Четири политически лица от разнообразни партии му оказали напън да смъкна от ефир Силвия Великова. Разговорът сред нея и Костов бил в Борисовата градина. Самият Костов признава, че е видял Великова в Борисовата градина, тъй като минавал от там, тя била с колежка в майчинство и ги поздравил. Ще бъдат изискани разпечатките от телефоните на всички забъркани.
 Две санкции за 27 000 лева от Съвет за електронни медии за БНР
Две санкции за 27 000 лева от Съвет за електронни медии за БНР

Максимална е санкцията за нарушаването гарантиране правото на информация

Третият сюжет е за сигнал от генералния контракт за необезпечени контракти, публични поръчки и финансови нередности. Следващият сюжет е за побоя в БНР.

Петият сюжет с радиото е за предотвратения втори опит за прекъсване на радиото.

Припомняме, че през вчерашния ден Съвет за електронни медии стартира процедура по предварително освобождение на Светослав Костов.

На свое изключително съвещание на 27 септември Съвет за електронни медии разиска обстановката в БНР. Членовете на медийния регулатор тогава дадоха период на генералния шеф на БНР Светослав Костов да си подаде оставката до края на идната седмица от това изключително съвещание. И взеха решение, че в противоположен случай на постоянното си съвещание в седмицата сред 7 и 11 октомври Съвет за електронни медии ще разиска откриването на процедура за предварително преустановяване на мандата на Костов.

Депутатите единомислещо взеха решение Сметната палата да направи одит в БНР.

В Народното събрание бе основана краткотрайна комисия за прекъсването на БНР. Идеята за такава комисия пристигна от левицата.

От Съвет за електронни медии сезираха и прокуратурата по случая, а ДАНС, Съвет за електронни медии и КРС започнаха инспекция на радиото по предписание на основния прокурор Сотир Цацаров. По-късно бе оповестено, че ДАНС е завършила с работата си там. Резултат от прокуратурата към момента няма, макар че основният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че не се е налагало профилактика на БНР.
 Съвет за електронни медии чака седмица шефът на БНР да подаде оставка Обновена
Съвет за електронни медии чака седмица шефът на БНР да подаде оставка

Светослав Костов желае Съвет за електронни медии да откри съображение за отстраняването му
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР