Тема на броя: Емблематичните места, които останаха затворени за Европейска

...
Тема на броя: Емблематичните места, които останаха затворени за Европейска
Коментари Харесай

Четете в Марица: Ваксина пази от ракови болести

Тема на броя: Емблематичните места, които останаха затворени за Европейска столица на културата

Режат лентата на площад " Централен " за края на " Пловдив 2019 "

Ремонтът на пл. „ Централен ” трябваше да бъде приключен през април, с цел да може по него да се разхождат гостите на Пловдив в разгара на Европейската столица на културата. Това обаче няма по какъв начин да се случи, тъй като до финала има още доста работа. Въпреки офанзивата на компанията реализатор, траяла през цялата зима, настилката е на пръст и трошляк, а и част от старите плочки не са отстранени. Така рязането на лентата се отсрочва за есента, а площадът ще посрещне пловдивчани в целия си искра в навечерието на локалните избори.

Ремонтът нарастна със 120% след избора на реализатор

Първоначално публичната поръчка за площада е извършена при " таван " 10 250 000 лв. без включен Данък добавена стойност, или 12 300 000 лв. с налога. Спечелена е от „ Драгиев и ко ” с цена на ръба на оптимално допустимата - 10 229 943,18 лв. без Данък добавена стойност. След търга с решение на Общинския съвет. Така обектът се оскъпява с 4,7 млн. лв. без Данък добавена стойност, или близо 5,5 милиона с включен налог, а цялата социална поръчка набъбва съвсем до 18 млн. лв., което съставлява 46,43% повече от сумата, визирана в в началото подписания контракт.

Дойдоха първите нови коли за спешна помощ

Пристигнаха първите седем нови коли за спешна помощ " Пежо " в Центъра за незабавна здравна помощ в Пловдив, заяви шефът му доктор Иван Стойнов. Вчера колите бяха осветени от духовник.

Пет от колите остават да обслужват ЦСМП в регионалния център, един отива в Асеновград и един - в Карлово. Линейките ще проработят още тази седмица. Те са част от плана на Министерството на здравеопазването за възобновяване и рационализация на Спешната помощ в България.

Ваксина пази от ракови заболявания

Онкозаболявания като рака на маточната шийка и рак на черния дроб могат да бъдат предотвратени с имунизиране. Това сподели проф. Мария Малинова от Медицинския университет в Пловдив на семинар в Старосел, отдаден на ваксинопрофилактиката и проведен от Българското сдружение по новаторска медицина. Ваксините ги има в нашата страна и може да бъдат употребявани, разясни проф. Малинова.

Майстори потрошиха мемориалните плочи на пловдивските водолази

Мемориалната плоча на някогашния пловдивски кмет Гарабед Томасян, инсталирана на фасадата на водолазния клуб „ Нептун ”, е строшена и изхвърлена. Заедно с нея са изчезнали и още два знака на паметта, сложени от деятели. Помещението на клуба се намира в тунела под Централна поща. Край входа му бяха сложени три мраморни плочи и една от месинг. „ Сигурни сме, че за белята са отговорни служащите, които оправяха тунела ”, сигнализира Димитър Енев, един от създателите на клуба.

200 лв. отстъпка за екскурзия last minute

Между 20 и 200 лв. могат да спестят туристите, които резервират екскурзия за Великден в последния миг. При късите вояжи - с до 2-3 нощувки, отбивът е непретенциозен - към 20 лв.. Но при едноседмичните екскурзии в чужбина, резервирани на правилото last minute, в действителност си коства. За последните записали се в тура „ Класическа Испания “ цената пада от 1399 лв. на 1199, или офертата става с 200 лв. по-евтина, показват турагенти.

Дъмпинг с агнешко от Македония

С македонски агнета е залята комерсиалната мрежа. Те били предопределени за продажба в Гърция, само че защото не отговаряли на техните стандарти, няколко партиди били върнати. Вместо да се транспортират назад в западната ни съседка, търговци предпочели да ги пласират по-евтино у нас. За това сигнализира Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Македонското агнешко ще улесни стотици българи, които преди Великден и Гергьовден отскачат на пазарлък в западната ни съседка. Шопинг модата за месо зад граница не е от през вчерашния ден, защото цените там са по-ниски

Замразените BG плодове и зеленчуци - шлагер във Франция и Германия

Европа търси български замразени плодове и зеленчуци поради положителните усети и високото качество. Пазарна ниша за експорт има в цяла Европа, а най-голямо е търсенето във Франция и Германия. Това заяви Иван Иванов - притежател на ново преработвателно дружество.

Изгонете мравките с канела
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР