Телевизия Евроком е успяла да привлече най-много пари от медийните

...
Телевизия Евроком е успяла да привлече най-много пари от медийните
Коментари Харесай

Телевизия Евроком привлякла 36% от медийните пакети за изборите

Телевизия " Евроком " е съумяла да притегли най-вече пари от медийните пакети, отпускани от страната на политическите партии за пропаганда по време на избори. Това сочат данни от трите парламентарни избори през 2021 година, систематизирани от

Медийните пакети са държавни средства за инициативни комитети и политически субекти, които нямат право на дотация. Размерът на тази помощ е от 5000 до 40 000 лева и тя се дава за достъп до медийна реклама. Формациите сами избират медиите, в които да се популяризират. Договорите с тях се утвърждават от Централната изборна комисия (ЦИК), която превежда средствата непосредствено на съответната медия.

За трите парламентарни избори бюджетът е отпуснал 2 132 742 лева, от които 758 530 лева или 36% от тях отиват при телевизия " Евроком ".

Ето и медиите, привклекли най-вече медийни пакети:

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/медийни пакети 1.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 1200 " height= " 1200 " /> Телевизия " Евроком " отделя огромна част от програмата си за политическа журналистика. В нея излъчвания имат Сашо Диков, Люба Кулезич, Валя Ахчиева, Иво Божков. Според медийния указател в Съвет за електронни медии нейни притежатели са Злати Златев и Росен Илчев.

Медийните пакети мъчно могат да се употребяват за пазаруване на телевизионно време в по-рейтингови телевизи, защото техните цени са много по-високи. Впечатление прави обаче наличието на много екзотични медии в топ 20 на най-големите бенефициенти, определени от партиите да предават техните послания до гласоподавателите. Там е да вземем за пример издателството за земеделска и пчеларска литература " Еньовче ", което има и политически уебсайт - bgreporter.info. Там е и Естейт тв, в която се показват парцели и туристически услуги.

Данните за финансирането на политическите акции демонстрират, че партиите главно разчитат за заплащане на пропагандата не на медийните пакети, а на партийната дотация, дарения и лични средства от членски импорт.

Повечето партии, които са се възползвали от медийни пакети, обаче имат единствено алегорични доходи от членски импорт, сочат докладите на тези политически субекти за 2020 година, в която избори не са провеждани. Общите им доходи възлизат на едвам 7 000 лева – 6 000 лева от членски импорт за партия Пряка народна власт и 1 000 лева, дарени на МИР. Формацията на Боян Расате и Партия на зелените пък регистрират нулеви доходи за същата година. Това са четирите обединения, които са усвоили най-вече средства от страната под формата на медийни пакети.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/медийни пакети информация.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 1200 " height= " 1680 " />

ЦИК продължава да няма механизъм за надзор на успеваемостта на изразходваните средства от медийните пакети, установяват от " Отворен парламент ". Членовете на комисията наблюдават само за спазването на формалните условия преди да одобрят даден контракт. Това води до липса на диспути и на задоволително информация по отношение на вида медийна услуга, а в някои случаи – и на медията, която я дава.

" Още преди акцията за изборите през април 2021 година Институтът за развиване на обществената среда е предложил на ЦИК да сътвори обществен онлайн указател за разпределението и разходването на медийните пакети, само че това не се случи.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР