Телевизия bTV в неделния си сутрешен блок с водещ Жени

...
Телевизия bTV в неделния си сутрешен блок с водещ Жени
Коментари Харесай

bTV и Жени Марчева правят безплатна реклама на Васил Гюров от "Демократична България"

Телевизия bTV в неделния си утринен блок с водещ Жени Марчева направи реклама на претендента за евродепутат Васил Гюров е претендент за евродепутат от Коалиция „ Демократична България “.

Доказателство за това е изписания на екрана в първата минута на изявлението „ Васил Гюров - претендент за евродепутат от Коалиция Демократична България “



След това надписът бе заменен с различен: „ Семейно изявление – претендентът за евродепутат Васо Гюров и Мария Кавлакова “. Този надпис бе изписан на екрана от самото начало на диалога, който продължи към 14 минути.



По време на предаването, при общ кадър, в студиото се виждаше екран, на който беше изобразено знамето на Европейския съюз и ръка, която пуска бюлетина в изборна урна.

Това изображение на екрана, дружно с проявлението на господин Гюров и намиращия се в долната част на екрана надпис „ Семейно изявление – претендентът за евродепутат Васо Гюров и Мария Кавлакова “, демонстрира директна политическа пропаганда от страна на bTV в интерес на претендента господин Васил Гюров, указващ на феновете за кого да гласоподават.

Въпросите на водещата и анонса, че господин Гюров е представител на „ зелените “ в Коалиция „ Демократична България “ заблуждава феновете. Това е видно от окончателното влезнало в действие решение на Софийски градски съд, с което осъжда Политическа партия „ Зелените “ да прекрати носеното и служенето с наименованието Политическа партия „ Зелените “, с което се лишава от Политическа партия „ Зелените “ името „ Зелените “, като добито незаконосъобразно.

За тези нередности алармира Димитър Славейев Канариев, претендент за евродепутат от Коалиция „ Патриоти за Валери Симеонов “.

Той е изпратил сигнал – тъжба до Централната изборна комисия.

Ето и самото писмо до ЦИК

"ДО:
ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЦЕНТРАЛНАТА
ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

Уважаеми членове на Централната изборна комисия,
С сегашното писмо адресирам на Вашето внимание следния сигнал:
Днес, 12.05.2019 година по телевизия БТВ, в предаването „ Тази събота и неделя “ с водеща Жени Марчева бе излъчен диалог с господин Васил Гюров. Разговорът бе с акцент, че господин Васил Гюров е претендент за евродепутат - № 12-ти в листата на Коалиция „ Демократична България “. Доказателство за това е изписания на екрана в първата минута на изявлението „ Васил Гюров - претендент за евродепутат от Коалиция Демократична България “, по-късно надписът бе заменен с различен: „ Семейно изявление – претендентът за евродепутат Васо Гюров и Мария Кавлакова “. Този надпис бе изписан на екрана от самото начало на диалога, който продължи към 14 минути. По време на предаването, при общ кадър, в студиото се виждаше екран, на който беше изобразено знамето на Европейския съюз и ръка, която пуска бюлетина в изборна урна. Това изображение на екрана, дружно с проявлението на господин Гюров и намиращия се в долната част на екрана надпис „ Семейно изявление – претендентът за евродепутат Васо Гюров и Мария Кавлакова “, демонстрира директна политическа пропаганда от страна на БТВ в интерес на претендента господин Васил Гюров, указващ на феновете за кого да гласоподават.

Въпросите на водещата и анонса, че господин Гюров е представител на „ зелените “ в Коалиция „ Демократична България “ заблуждава феновете. Това е видно от окончателното влезнало в действие решение на Софийски градски съд, с което осъжда Политическа партия „ Зелените “ да прекрати носеното и служенето с наименованието Политическа партия „ Зелените “, с което се лишава от Политическа партия „ Зелените “ името „ Зелените “, като добито незаконосъобразно.

От информация на записаните претенденти в изборите за членове на Европейския парламент от Р. България на 26.05.2019 се вижда, че в Коалиция „ Демократична България “ не взе участие Политическа партия „ Зелените “. Единствена позволена до конкуренцията е Политическа партия на Зелените, която не взе участие в тази Коалиция, а се явява независимо.

Представям Ви очевидни доказателства, че това е пропагандно аудио-визуално средство на БТВ. По тази причина смятам, че БТВ е нарушила член 183, алинея 2, като не е спазила условието на Изборния кодекс - 10% от екрана да бъде ангажиран от самостоятелен в настрана поле надпис „ Купуването и продаването на гласове е закононарушение “. Освен неналичието на подобен надпис, по време на предаването не съществуваше и дикторски глас, като аудио средство, който да изчита този надпис. Също по този начин посредством тази аудио-визуална пропаганда бе нарушен и член 183, алинея 4, която не разрешава потреблението на пропагандни материали, които заплашват живота и здравето на жителите, частната, общинската и държавната благосъстоятелност и така нататък Като доказателство ползвам фотография показана на телевизионния екран с табела доказваща, че това е частен парцел, а в това време госта като претендент за член на Европейския парламент от листата на Коалиция „ Демократична България “ внушаваше на феновете, че това е национална природа. Това е директен апел за национализация, което заплашва частната благосъстоятелност. Частната благосъстоятелност е самостоятелно право, предпазено от Конституцията на Р. България и не може да бъде заличавано с изказвания „ разиграване на хиляди български жители “.

В края на изявлението, водещата на предаването потвърждава, че това не е просто фамилно изявление, а предизборно такова, като насочва към господин Васил Гюров въпроса за какво му е на един човек като него да става политик и да отива в Европарламента!

Уважаеми членове на ЦИК,

Считам и се надявам, че ще спазите Изборният кодекс, ще разгледате на Ваше съвещание сигнала с неоспоримите доказателства, съдържащи се в аудио-визуалното средство и ще вземете решение за санкциониране на телевизия БТВ съгласно закона.
Нямам информация дали това аудио-визуално средство е било платено на БТВ, тъй като БТВ не излъчи надпис „ Платен материал “ по отношение на член 179 от Изборния кодекс.

БТВ по закон е допустимо да направи подаяние посредством аудио-визуално средство излъчено по нейния ефир. Това подаяние би трябвало обаче да бъде остойностено, с цел да може Коалиция „ Демократична България “ да съблюдава член 165, алинея 1, т. 3, чиято наредба задължава обединенията участващи в избори за членове на Европейския парламент от Р. България, да имат общо финансиране до 2 000 000 лева

Ако не съществува и публично подаяние от БТВ към Коалиция „ Демократична България “, то това е чиста форма на прикрито незаконосъобразно финансиране от БТВ към Коалиция „ Демократична България “, участваща в евроизбори 2019. Поради липса на наложително известие по член 179 в аудио-визуалното средство на БТВ, излъчено на 12.05.2019 година от 08:58 ч., одобряваме че аудио-визуалното пропагандно средство не е било платено. Поради това, насочвам искане към Централната изборна комисия, да изиска от БТВ контракт за подаяние предопределен за Коалиция „ Демократична България “.
Изразявам своето надълбоко увещание, че Централната изборна комисия е поръчител за транспарантна, равноправна и законосъобразна предизборна акция.

С почитание,

Димитър Славейев Канариев

Кандидат за член на Европейския парламент от Р. България в изборите за членове на Европейски парламент от Коалиция „ Патриоти за Валери Симеонов “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР