Телевизионният водещ на CNN и един от най-известните шеф-готвачи Антъни

...
Телевизионният водещ на CNN и един от най-известните шеф-готвачи Антъни
Коментари Харесай

Бунтарят Антъни Бурдейн

Телевизионният водещ на CNN и един от най-известните шеф-готвачи Антъни Бурдейн се самоуби на 61-годишна възраст в хотелската си стая в Страсбург, Франция. Звездата на американската телевизия беше там със снимачния си екип за 11-ия сезон на своето авторско предаване Parts Unknown, което в продължение на няколко години завоюва редица награди.

В една от книгите си Антъни Бурдейн написа, че любовта му към храната се формирала у него в нежна възраст, до момента в който почивал с родителите си във Франция. Там опитал първата си скарида на рибарско корабче. През 2000 година познавачът на кулинарните секрети разгласява записките си Kitchen Confidential. Идеята за основаването на книгата се ражда от публикацията му "Не яжте, преди да прочетете ", оповестена в списание New Yorker през 1999-а. Впоследствие тези "бележки от кулинарното подземие " се трансфораха в международен бестселър. В него става дума освен за неповторими предписания за ястия от разнообразни кътчета на планетата, само че и за личната му битка с наркотичната взаимозависимост. Според признанията на Бурдейн, до момента в който работел в стилния нюйоркски ресторант "СоХо " при започване на 80-те, готвачите непрестанно се намирали под въздействието на дрогата.

Със своите телевизионни шоута и книги американецът помагаше на хората да погледнат по различен метод на храната, пътешествията и на самите себе си. Наред с това се занимаваше с щедрост, защитавайки нации, подложени на маргинализация, и се бореше за безвредни условия на работа за заетите в ресторантския бизнес.

Веднъж Смитсъновият музей го назова "истинска рок звезда " на кулинарния свят. Въпреки историята за неприятните му завършения с ферментирали перки от акули и черва на разнообразни животни Бурдейн смяташе пилешките хапки в "Макдоналдс " за най-отвратителната храна в света.

На церемонията при връчването на премията Peabody за предаването Parts Unknown през 2013-а той изброи главните правила в своя метод към работния развой: "Ние задаваме доста простички въпроси: Какво ви прави щастливи? Какво ядете? Какво бихте желали да сготвите? Задаваме ги в целия свят и получаваме в действителност изумителни отговори. "

Въпреки многочислените кулинарни излъчвания на Бурдейн точно това по CNN, фокусиращо вниманието и върху последните събития в политиката, получи влиятелното отличие за принос в развиването на малкия екран. Антъни, или Тони, както го назоваха сътрудниците му, дебютира през 2002-ра в ефира на канал Food Network. Тридесет и двете серии на шоуто му Cook's Tour вечно свързаха името му с пътешествията в екзотични краища на света. Според концепцията водещият се запознаваше със притежателите на кафенета и заведения за хранене, а те го гощаваха с ястия, присъщи единствено за тяхната кухня и просвета.

През 2005-а той се причисли към екипа на Travel Channel. Новото му шоу получи името No Reservations, а за мото бе определена фразата "Бъди странник, а не екскурзиант ". Предаването просъществува цели девет сезона и бе отличено с две награди "Еми ".

Бурдейн постоянно употребяваше нецензурни изрази, поради които малкия екран постановяваше възрастови ограничавания върху някои епизоди в поредиците му. Той нееднократно е упреквал звездните шефове в несъразмерна комерсиализация и липса на достоверност, само че след това осъзна, че е един от тях, и стана по-въздържан в изявленията си. Всички го познаваха като фен на алкохола и върл пушач. Все отново той се раздели с нездравословния си табиет, когато през 2007-а се роди щерка му Адриана от втория брак.

През 2016-а излезе епизодът на No Reservations с някогашния американски президент Барак Обама във виетнамската столица Ханой. Инициативата беше на Белия дом, а Бурдейн настоя да води госта си не на някое представително място с климатик, а в заведение от същинския Ханой. По-късно Тони разяснява, че в никакъв случай не е виждал човек, седящ на пластмасова табуретка, който пие студената си бира с такова наслаждение.

През 1985-а Антъни се дами за момиче, с което се среща още в гимназията - Нанси Путкоски. Двамата прекарват дружно 20 години и се развеждат през 2005-а. Само две години по-късно той още веднъж подписва брак, този път с майстора на смесените бойни изкуства Отавия Бузия. През 2016-а Бурдейн уточни като причина за раздялата им работата си - когато 250 дни в годината снимаш излъчвания за пътешествия, това неизбежно се отразява на връзките в фамилията. А през предходната година стартира да се среща с италианската актриса Азия Ардженто, с която се среща на фотосите на епизода в Рим.

Тялото на Антъни Бурдейн бе открито на 8 юни, ден откакто Центърът по надзор и попречване на болесттите в Съединени американски щати разгласява резултатите от проучвания, показващи, че равнището на самоубийствата е повишено с 25% за 20 години. Правителствени източници оповестиха, че растежът на на похищенията върху личния живот с съдбовен край са се нараснали с над 30% в 25 от щатите.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР