Телескопът "Хъбъл" засне за първи път Голямото тъмно петно на

...
Телескопът "Хъбъл" засне за първи път Голямото тъмно петно на
Коментари Харесай

Телескопът Хъбъл засне Голямото тъмно петно на Нептун

Телескопът "Хъбъл " снима за първи път Голямото мрачно леке на Нептун - стихия, по-голяма от Земята, която се образува в области на високо налягане, заяви в. "Мирър ".

Подобни стихии се появяват на Нептун на всеки четири до шест години и не престават също толкоз дълго.

Голямото мрачно леке на Нептун беше намерено от галактическия уред "Вояджър 2 " още през 1989 година Когато телескопът "Хъбъл " обаче се насочи към планетата след пет години, бурята беше изчезнала.

"Това несъмнено беше изненада - сподели ръководителят на проучването Ейми Саймън. Свикнали бяхме да гледаме Голямото алено леке на Юпитер, което съществува евентуално повече от 100 години ".

Голямото мрачно леке на Нептун е доста друго от Голямото алено леке на Юпитер, което е известно най-малко от 1830 година, тъй като тънките като струи течения над планетата не му разрешават да се разпадне.

Ветровете на Нептун обаче се движат над доста по-обширни региони. Това значи, че стихии като Голямото мрачно леке нормално се вихрят на огромни височини, преди да бъдат разпръснати.

НАСА се надява да изследва измененията във формата на вихрушката и скоростта напразно в Голямото мрачно леке.

Досега в никакъв случай не сме измервали директно ветровете в тъмните вихри на Нептун, само че изчисляваме скоростта им да е към 100 м/сек, сходна на тази в Голямото алено леке на Юпитер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР