Телескопът James Webb показва въпросителен знак в дълбокия космос. Какъв е мистериозният феномен?

...
Телескопът Джеймс Уеб засне още едно грандиозно изображение на космоса,
Коментари Харесай

Телескопът "Джеймс Уеб" засне още едно грандиозно изображение на космоса, но това се открояваше - защото изглеждаше, че има мистериозна форма на въпросителен знак, която се носи сред звездите. Изображението бързо стана вирусно тази седмица, като потребителите на социалните медии се питаха дали това е знак от извънземни. И така, какъв е въпросителният знак?

Мат Каплан, асистент по физика в Държавния университет на Илинойс, който има докторска степен по темата, каза пред CBS News, че виждането на разпознаваема форма в космоса не е необичайно. „Може да се изненадате колко често нещата в космоса изглеждат като разпознаваеми форми. Има само толкова много прости форми и мозъците ни са доста добри в разпознаването на образи, дори когато моделът е безсмислен“, каза той по имейл.

Склонността на мозъка да възприема модел се нарича парейдолия, каза той. „Това е същата причина, поради която „виждате“ всякакви забавни неща, когато гледате облаци, или „чувате“ странен текст, когато слушате песен наобратно“, каза той. „Колкото по-ниска е разделителната способност и колкото по-размит е стимулът, толкова повече човешкият мозък е склонен да запълва.“

Така че нашите мозъци интерпретират формата като въпросителен знак. Една теория за това защо формата на въпросителен знак ще се появи в космоса е, че телескопът е уловил сливане на галактики, което е друго често срещано явление, каза Каплан.

приливни опашки, когато се сливат заедно. Приливните опашки са дълги потоци от звезди, които могат да изглеждат извити. Така че извитата форма, която постави въпросителния знак, може да е приливна опашка.

Изображението, направено от телескопа, публикувано миналия месец, показва Хербиг-Харо 46/47, който е звездообразуващ облак, Каплан обясни. На телескопа звездите изглеждат като обекти с шест точки. Ето защо въпросителният знак вероятно не е просто още една звезда – тя не изглежда като останалите.

Макарена Гарсия Марин, учен от проекта Webb в Научния институт за космически телескопи, каза пред CBS News, че вярва в галактика сливането е най-вероятното обяснение. „Разглеждайки изображението в детайли, можете да видите две ярки петна, които биха могли да бъдат ядрата на галактиките, а останалата част от структурата би била резултат от приливните опашки от процеса на взаимодействие. Ще са необходими допълнителни данни, за да се разбере по-нататък природата на структура“, каза Марин за CBS News по имейл.

Каплан каза, че снимката е изображението с най-висока разделителна способност на HH 46/47 досега и може да научи учените повече за звездообразуващия облак. „Относно въпросителния знак? Това е просто забавно любопитство. Цялата тази история е астрономическият еквивалент на „Местен човек намери пилешка хапка във формата на Джордж Вашингтон“, каза той.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР