Телескопът Джеймс Уеб, струващ 10 милиарда долара, напусна Земята, за

...
Телескопът Джеймс Уеб, струващ 10 милиарда долара, напусна Земята, за
Коментари Харесай

Най-мощният космически телескоп в света бе изстрелян в орбита

Телескопът " Джеймс Уеб ", струващ 10 милиарда $, напусна Земята, с цел да покаже първите звезди, които са осветили Вселената. Това съобщи BBC.

Той беше повдигнат в небето с ракетата-носител " Ариана " от космодрума Куру във Френска Гвиана. Полетът до орбита продължи малко по-малко от половин час, като сигналът, потвърждаващ сполучливия резултат, беше прихванат от наземна антена в Малинди, Кения.

" Джеймс Уеб " е правоприемник на телескопа " Хъбъл ", само че е стотици пъти по-мощен.

" Издигайки се от тропическа дъждовна гора до ръба на самото време, " Джеймс Уеб " стартира пътешестване обратно към раждането на Вселената ", съобщи представителят на НАСА Роб Навиас сега, в който ракетата напусна Земята.

Издигането беше предстоящо с неспокойствие, само че беше съпроводено и с много паники. Хиляди хора по целия свят са работили по плана през последните 30 години и макар че " Ариана " е доста благонадежден уред, няма гаранции, когато става въпрос за ракети.
 Откриха вода в голяма система от каньони на Марс
Откриха вода в голяма система от каньони на Марс

Системата е 10 пъти по-дълга от Големия каньон в Съединени американски щати

В основата на опциите на новото оборудване е златно огледало с широчина 6,5 м. То е съвсем три пъти по-широко от главния рефлектор на " Хъбъл ". В композиция с четири суперчувствителни инструмента, то би трябвало да даде опция на астрономите да надникнат по-дълбоко в космоса - и по този метод по-назад във времето - от всеки път.

Основна цел ще бъдат звездите, които са поставили завършек на мрака, обхванал космоса малко след Големия гърмеж преди повече от 13,5 милиарда години. Именно нуклеарните реакции в тези обекти са основали първите атоми, нужни за живота - въглерод, азот, О2, фосфор и сяра.

Друга цел на телескопа ще бъде да изследва атмосферите на далечни планети. Това ще помогне на учените да преценяват дали някоя от тях е евентуално обитаема.
 В облаците на Венера може да има форми на живот, считат учени
В облаците на Венера може да има форми на живот, считат учени

Изследвали са амоняка, който се съдържа в горните пластове на атмосферата на планетата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР