Телескопът Джеймс Уеб“ предостави удивителни изображения на мъглявината Тарантула -

...
Телескопът Джеймс Уеб“ предостави удивителни изображения на мъглявината Тарантула -
Коментари Харесай

Изображения от Джеймс Уеб“ разкриват нови детайли за мъглявината Тарантула

Телескопът „ Джеймс Уеб “ даде удивителни изображения на мъглявината Тарантула - галактически район, където звездите се раждат с шеметна скорост и чиито фотоси ще допринесат да се задълбочат научните знания за образуването им, съобщи Франс прес.

Наречена Тарантула поради формата на своите облаци от газ и прахуляк, мъглявината се намира „ единствено “ на 161 000 светлинни години, се показва в изказване, направено от НАСА. Това е най-големият и най-светъл звездообразуващ район от цялата група галактики наоколо до Млечния път и е дом на най-горещите и солидни звезди, познати на науката. 

Поради тази причина мъглявината Тарантула от дълго време е съществена цел за учените, изследващи процеса на звездообразуване. Въпреки това предоставените от галактическия телескоп „ Джеймс Уеб “ изображения разкриват нови детайлности, в това число хиляди млади звезди, които до момента са останали невидими за очите на предшествениците му.

Няколко научни инструмента на „ Джеймс Уеб “ са употребявани за снимането на изображения на мъглявината при разнообразни дължини на вълната.

В центъра на изображението, направено от инструмента NIRCam, който работи в близката инфрачервена област, се вижда скупчване на млади и доста ярки сини звезди.

Друг инструмент, NIRSpec, е съумял да разграничи звезда, която преди малко се е появила от своя дирек от прахуляк, като в същото време е запазила облак към себе си - стадий от образуването ѝ, който не може да бъде следен без изключителните благоприятни условия на телескопа „ Джеймс Уеб “. Преди това откривателите са считали, че тази звезда в действителност е по-стара и в по-напреднал етап.
 
„ Звездообразуващите райони в нашата вселена Млечен път не създават звезди със същата бърза скорост като мъглявината Тарантула и имат друг химичен състав “, изясняват от НАСА.

Химичният ѝ състав затова съставлява огромен интерес за откривателите, защото е подобен с районите, където са се формирали звездите, когато космосът е бил единствено на няколко милиарда години и най-важният развой е бил звездообразуването.  

Изстрелян в космоса предходната Коледа и изцяло работещ единствено от няколко месеца, телескопът „ Джеймс Уеб “ прави своите наблюдения на 1,5 милиона километра от Земята.

Според американската галактическа организация това инженерно украшение „ едвам стартира да пренаписва историята на звездното създание “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР