Теленце от критично застрашен суматрански носорог се роди в национален

...
Теленце от критично застрашен суматрански носорог се роди в национален
Коментари Харесай

Раждането на суматрански носорог предлага искрица надежда за видове, почти преследвани до изчезване

Теленце от сериозно заплашен суматрански носорог се роди в народен парк в Индонезия, третото сполучливо сдвояване сред локален женски носорог на име Рату и Андалас, някогашен гражданин на зоопарка в Синсинати в Охайо.

Неназованото женско е родено в събота в Националния парк Way Kambas на южния остров Суматра, заяви Министерството на околната среда и горите на Индонезия в X, някогашен Twitter.

Министърът на околната среда и горите Сити Нурбая Бакар сподели, че това е „ щастлива вест освен за Индонезия, само че и за останалия свят “.

Суматранските носорози в миналото са били открити в огромни количества в Югоизточна Азия, само че по-малко от 80 са останали в разпокъсани региони в Индонезия, съгласно Международната фондация за носорозите (IRF).

Раждането на телето съставлява вяра за тип, заплашен от изгубване заради нелегално бракониерство и загуба на местообитания.

Снимки, споделени от министерството на горите, демонстрират новороденото теле, тежащо към 27 кг (60 паунда), покрито с черна коса и изглеждащо със светли очи до майка си.

На една фотография Рату беше забелязана да побутва леко бебето си.

В рамките на 45 минути след естественото си раждане, телето е в положение да стои и стартира да се храни от майка си в границите на четири часа, сподели министерството.

Застрашено женско теле от суматрански носорог върви до майка си в убежището за суматрански носорог в Национален парк Камбас, Лампунг, Индонезия, 30 септември. Застрашено женско теле от суматрански носорог върви до майка си в убежището за суматрански носорог в Национален парк Камбас, Лампунг, Индонезия на 30 септември. Antara Foto/Ройтерс

Надежда за вида

Суматранските носорози са най-малките носорози в света, високи към 4 до 5 фута (около 1,5 метра), със междинна дължина на тялото към 8,2 фута (2,5 метра).

Те са по тясно свързани с изчезналите вълнисти носорози спрямо другите типове носорози и са покрити с дълга коса.

Суматранските носорози нормално живеят в гъсти тропически гори, както низини, по този начин и планини, на Суматра и нормално са самотни в природата, съгласно IRF. Женските раждат по едно теле на всеки три до четири години и интервалите на бременност могат да продължат сред 15 и 16 месеца.

Суматрански носорог стои в станцията за отбрана на носорози Табин в джунглата на Борнео покрай Лахад Дату, Малайзия, 29 октомври 2013 г. Суматрански носорог стои в станцията за отбрана на носорози Табин в джунглата на Борнео покрай Лахад Дату, Малайзия, 29 октомври 2013 година Джон Графило/алианс за снимки/Гети изображения

Загубата на местообитания ги е предиздвикала да заемат по-малки площи от индонезийската джунгла и природозащитниците са загрижени за оцеляването на типа.

„ Тъй като наподобява, че този усамотен тип изчезва от ден на ден в гъсти джунгли, директните наблюдения са станали необичайност и косвените знаци като отпечатъци стават все по-трудни за намиране “, сподели IRF.

„ Маякът на вярата за типа е програмата за отглеждане в Sumatran Rhino Sanctuary... която е произвела три телета и продължава напъните си за размножаване за основаване на застрахователна популация от носорози. “

Видът беше разгласен за локално липсващ в прилежаща Малайзия през 2019 година

25-годишна жена на име Иман умря от рак на 24 ноември 2019 година в убежището за носорози в Борнео. Смъртта й пристигна месеци откакто Там - последният оживял мъжки носорог - умря от органна непълнота, споделиха чиновници.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР