Теленор подписа споразумение за продажбата на своите активи в Централна

...
Теленор подписа споразумение за продажбата на своите активи в Централна
Коментари Харесай

Теленор продаде бизнеса си у нас на чешки милиардер

" Теленор " подписа съглашение за продажбата на своите активи в Централна и Източна Европа на PPF Group за сумата от 2,8 милиарда евро, изчислена на база стойност на предприятията, оповестиха от норвежката компания. Трансакцията включва напълно притежаваните от " Теленор " предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на софтуерни услуги Telenor Common Operation.
PPF Group е благосъстоятелност на чешкия милиардер Петр Келнер, който към този момент купи " Нова телевизия ".
През 2017 година фирмите на " Теленор " в ЦИЕ са донесли на групата доходи от почти 1.24 милиарда евро или 9% от общите доходи на норвежката група. В известието се споделя, че с продажбата на активите в Централна и Източна Европа " Теленор " прави значима стъпка към опростяването и фокусирането на портфолиото в районите, в които компанията вижда максимален капацитет.
" Благодарение на опита на PPF Group в района и в бранша, те ще бъдат добър притежател на нашите активи в ЦИЕ ", разяснява основният изпълнителен шеф на " Теленор Груп " Сигве Бреке. Норвежката компания работи в страните от Централна и Източна Европа от 25 години. " Теленор " навлезе на унгарския пазар през 1994 г, когато закупи локалния оператор Pannon, а по-късно разшири наличието си в района като започва мобилен оператор в Черна гора през 1996 година, а през 2006 година закупи оператора Mobi 063 в Сърбия. " Глобул " беше закупен от норвежката група през 2013 година.
В известието се показва, че PPF Group е най-голямата частна капиталова група в ЦИЕ, която ръководи активи на стойност почти 35 милиарда евро. Чешката група влага в разнообразни браншове, в това число банки, потребителски финанси, недвижими парцели, миннодобивна активност и телекомуникации.
През 2013 година PPF Group закупи подразделението на O2 в Чешката република от Telefonica, а през 2018 година - Nova Broadcasting Group в България.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР