Теленор осигурява приоритетно обслужване за бизнес клиентите си с малки

...
Теленор осигурява приоритетно обслужване за бизнес клиентите си с малки
Коментари Харесай

Бизнес експертите на Теленор ще обслужват приоритетно клиентите с малък бизнес |

Теленор обезпечава предпочитано обслужване за бизнес клиентите си с дребни компании, обслужвани в магазините в цялата страна.

Телекомът дава опция за запазване на ден и час за обслужване или консултация по отношение на абонаментите на фирмената група или предлаганите от оператора услуги. Част от чиновниците в обособени магазини - бизнес специалисти, ще бъдат особено подготвени да дават отговор на запитванията на дребните бизнес клиенти.

Бизнес клиентите на Теленор могат да запазят среща в магазин по тяхно предпочитание през. Там те могат да заявят комфортни за тях време и място, където да бъдат обслужени.

„ В непрестанно изменяща се бизнес среда, дребният и междинният бизнес имат потребност от самостоятелно и дейно обслужване. Ефективността и надеждността на употребяваните услуги и сътрудниците, с които те работят, се трансформират във все по-голям фактор за техния триумф. С комбинацията от налични телекомуникационни решения и дейно обслужване - с персонално внимание към всеки клиент, Теленор ще отговори на динамичността и все по-високите условия на бизнесите към телеком операторите “, показа Богдан Узелац, основен търговски шеф на Теленор.

Бизнес специалистите на Теленор имат за цел да създадат обслужването на бизнес клиентите по-бързо и комфортно. Съществуващите бизнес клиенти на компанията, както и всички нови клиенти ще бъдат известени за обслужващия ги магазин. Това ще е и мястото, където ще могат да получават информация за вероятни решения за бизнеса им, да бъдат обслужени самостоятелно и да бъдат подкрепени с ръководството на употребяваните услуги в Теленор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР