Телекомуникационният гигант BT Group (British Telecom) ще съкрати до 55

...
Телекомуникационният гигант BT Group (British Telecom) ще съкрати до 55
Коментари Харесай

British Telecom ще съкрати 55 000 души – изкуствен интелект ще замени една пета от тях

Телекомуникационният колос BT Group (British Telecom) ще редуцира до 55 000 работни места до 2030 година, с цел да понижи разноските си. До една пета или към 11 хиляди души се чака да бъдат сменени от софтуерни с изкуствен интелект, оповестява BBC, пояснявайки, че става дума за личния състав в областта на обслужването на клиенти.

Броят на чиновниците, които ще бъдат отстранени, съставлява към 40% от сегашната работна мощ от 130 000 души на компанията. Съкращенията ще обиден най-вече заетите в Обединеното кралство, като измежду тях ще попаднат доста от подизпълнителите и такива, занимаващи се с течащата сега замяна на инфраструктурата.

BT, който е най-големият снабдител на широколентови и мобилни услуги в Обединеното кралство, сега уголемява своята оптична мрежа, защото се отхвърля от медните кабели. След приключването на работата няма да има потребност от толкоз доста личен състав за създаване и поддръжка на мрежите, обясниха от компанията една от аргументите за фрапантните съкращения.

Освен това по-новите и по-ефективни технологии, в това число изкуственият разсъдък, значат, че в бъдеще ще са нужни по-малко хора за обслужване на клиентите.

Този ход идва малко откакто Vodafone съобщи, че ще редуцира една десета от личния състав си през идващите три години, което се равнява на 11 000 работни места.

„ Винаги, когато се появят нови технологии, може да се стигне до огромни промени “, сподели основният изпълнителен шеф Филип Янсен.

Той съобщи, че инструментите за генеративен изкуствен интелект катоChatGPT, който показва сходни на човешките умения за писане, връзка и изобретателни задания, „ ни дава убеденост, че можем да отидем още по-далеч “.

Според Янсен изкуственият разсъдък ще направи услугите по-бързи, по-добри и по-безпроблемни. Добави, че измененията няма да накарат клиентите „ да се усещат по този начин, като че ли работят с роботи “.

Директорът на BT подсети, че „ новите технологии основават нови работни места “.

Във Англия групата има към 80 000 чиновници, а в чужбина за нея работят към 20 000 души. Други 30 000 работят за нея по линия на подизпълнители – доста от точно тези длъжности ще бъдат закрити.

Съюзът на служащите и чиновниците в региона на връзките (CWU) не е сюрпризиран от известието на BT. Говорител съобщи, че замяната на медната мрежа сама по себе си допуска орязване на разноските за труд след това.

Съобщението на BT беше направено в миг, когато компанията регистрира 12% спад на облагата си от 1,7 милиарда паунда за годината до април. Акциите на сдружението поевтиняха със 7%, откакто резултатите й не дадоха отговор на упованията на анализаторите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР