Телекомът ще даде достъп до технологиите на стартиращи компанииСъс сегашния

...
Телекомът ще даде достъп до технологиите на стартиращи компанииСъс сегашния
Коментари Харесай

Виваком отвори лаборатория за смарт решения, подготвя 5G

Телекомът ще даде достъп до технологиите на започващи компании

„ Със настоящия режим за промяна на оборудването, подготовката за всеобщо стартиране на 5G може да отнеме до 2 години “, съобщи Радослав Здравков (източник: Виваком)

Иновативна лаборатория за показване и тестване на интелигентни решения в действителна среда отвори през днешния ден Виваком. Тя се назовава Vivacom Tech Hall и е ситуирана в един от основните инфраструктурни обекти на компанията, където се тестват всички мрежи, съоръжение и технологии, преди да влязат в всеобща приложимост.

На мястото е построено покритие на високо-скоростни мобилни и закрепени мрежи като 4.5G, Fiber Net, LoRa, NB Iot. Новият хай-тек център евентуално ще бъде и първото място в София, където ще започва 5G мрежата на телекома.

Виваком ще даде достъп до тези технологии на стартъпи, бизнесмени, сътрудници и научни екипи, които създават смарт решения, с цел да ги тестват в действителна среда. „ Вярваме, че по този начин ще дадем подтик за по-бързо развиване на концепцията за интернет на нещата у нас “, съобщи Радослав Златков, основен механически шеф на телекома.

Пространството е отворено и за необятната аудитория за осъществяване на събития, конференции, семинари и лекции с фокус новите технологии. Vivacom Tech Hall е и последваща стъпка на телекома в самодейността за цифровизация на образованието – „ Образование 4.0 “, защото ще бъде хазаин на разнообразни образования.

Сред смарт услугите на Виваком, демонстрирани в лабораторията, е система за мониторинг на качеството на въздуха (източник: Виваком)

Специалисти на Виваком демонстрираха през днешния ден смарт услуги на телекома като видеонаблюдение, мъдро паркиране, премерване на качеството на въздуха, отдалечено отчитане на потреблението на електричество и вода, мъдро сметосъбиране и мъдро селско стопанство.

Решенията са основани на LoRa мрежата за свързване на доста на брой устройства, която Виваком построява и дава на клиенти. Това е една от вероятните технологии за развиване на интернет на нещата.

„ Следващата стъпка, която радикално ще промени метода ни на живот, е 5G. Ние сме подготвени за нея – технологията е налична. Сега идва ред на страната – да разпредели нужния честотен набор сред искащите оператори и да ни спомага в оптималната степен в стадия на създаване на инфраструктурата “, сподели Здравков.

Според него, със настоящия режим за промяна на оборудването, подготовката за всеобщо стартиране на 5G може да отнеме до 2 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР