Телефонният разговор, който китайският президент Си Дзинпин проведе в сряда

...
Телефонният разговор, който китайският президент Си Дзинпин проведе в сряда
Коментари Харесай

Китай подкрепя Русия, но с условие да не използва ядрено оръжие

Телефонният диалог, който китайският президент Си Дзинпин организира в сряда с украинския президент Володимир Зеленски, сподели поддръжката на Китай за Русия в украинския спор, само че с изискването да не употребява нуклеарни оръжия. Това мнение изрази в сряда в електронната си версия канадският вестник The Globe and Mail.

" В китайската дипломация рядко има случайности ", показва изданието. " Като избра годишнината от [трагедията в] Чернобил (26 април 1986 г), с цел да беседва най-сетне със Зеленски, Си Дзинпин в допълнение обясни алените си линии тази война. Китай поддържа Русия, само че с недвусмислената спогодба да не употребява нуклеарни оръжия:

" Диалогът и договарянията са единственият жизнерадостен излаз от украинската рецесия “, се споделя в китайското официално съобщение след диалог сред двамата водачи в сряда. " Никой няма да завоюва нуклеарна война “.

The Globe and Mail счита, че Си Дзинпин е заел страната на Москва, предлагайки още веднъж своя кротичък проект за разрешаване на спора, " който Киев и Западът считат за ненужен “.

" Украинските сили в този момент са в последния стадий на подготовка за контранастъпление, което се надяват да докара до освобождението на части от Южна и Източна Украйна и в този момент това контранастъпление ще наподобява на някои като нападателен ход, като че ли Украйна отхвърля опцията за подписване на мир и вместо това избира да продължи войната. Вестникът показва, че " разказите на Москва “ в този спор се поддържат " в огромна част от земното кълбо, изключително в страните от БРИКС “.

На 26 април се организира телефонен диалог сред президента на Китай и президента на Украйна. Зеленски разяснява в Twitter, че диалогът със Си Дзинпин е бил дълъг и изчерпателен. Първият телефонен диалог сред Зеленски и Си Дзинпин се организира на 13 юли 2021 година Държавните глави размениха и приветствени телеграми през януари 2022 година във връзка 30-годишнината от установяването на дипломатически връзки, напомня " Фокус ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР