Телефонните номера на 432,473 български граждани се продават в известен

...
Телефонните номера на 432,473 български граждани се продават в известен
Коментари Харесай

Телефонните номера на 433,000 българи се продават в мрежата

Телефонните номера на 432,473 български жители се продават в прочут хакерски конгрес, излиза наяве от изследване Cybernews. Те са част от доста по-голяма база данни, съдържаща сходна информация за общо 500 милиона консуматори на WhatsApp от целия свят.



Твърди се, че наборът съдържа данни за потребителите от общо 84 страни, като американците са най-вече - над 32 милиона записа. Огромна част от телефонните номера принадлежат също по този начин на жители на Египет (45 млн.), Италия (35 млн.), Саудитска Арабия (29 млн.), Франция (20 млн.) и Турция (20 млн.). 10 милиона съветски жители и над 11 милиона британци също са в листата.

Според Cybernews набора от данни за Съединени американски щати се продава за 7000 $, за Обединеното кралство - 2500 $, а за Германия - 2000 $. Подобна информация се употребява от нападателите най-много за измами по телефона, тъй че експертите предлагат потребителите да останат внимателни към всевъзможни позвънявания от непознати номера, изключително от чужбина в тази ситуация с България.

WhatsApp има повече от два милиарда дейни месечни консуматори в международен мащаб, което значи, че са наранени ¼ от тях. Продавачът на данни не прецизира по какъв начин е получил масивите, само че това би могло да се направи посредством технология, известна като скрапинг, потреблението на която нарушава изискванията за прилагане на WhatsApp.

Самата компания-майка на платформта - Meta, от дълго време е подложена на критика, че системите ѝ разрешават на трети страни да събират потребителски данни. Последният сходен скандал беше обвързван с приключването на над 533 милиона потребителски записи във конгрес в „ тъмната мрежа “.

Дни откакто масираното приключване на данни от Фейсбук влезе в заглавията на вестниците, списък, съдържащ данни, за които се твърди, че са откраднати от 500 млн. профила в LinkedIn, също беше пуснат за продажба в известен хакерски конгрес.

За да предотвратят приключването на персонални данни, елементарните консуматори би трябвало да възприемат общи практики за сигурност на данните. Това включва потребление на висококачествена VPN услуга и съществуването на надеждна антивирусна стратегия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР