Телефонните измамници все по-често тласкат руснаците да извършват тежки престъпления.

...
Телефонните измамници все по-често тласкат руснаците да извършват тежки престъпления.
Коментари Харесай

“Всеки си има уязвимо място”. Как заставят руснаците да извършват терористични актове

Телефонните измамници все по-често тласкат руснаците да правят тежки закононарушения. Различни хора се хващат на стръвта на измамниците. Какви тактики употребяват „ кукловодите “ и кой е изложен на риск?

Зъл предумисъл

В началото на август във Воронежка област беше арестувана 24-годишната Олга Подунова, учителка по история от град Росош. Според проверяващите тя е хвърлила самоделен коктейл Молотов в постройката на военната работа. Пожарът незабавно е сподавен, а подпалвачката е арестуван от защитата. При обиска са разкрили още една бутилка със запалителна примес.

„ Бяхме шокирани, когато научихме какво се е случило - споделя Александър (името на малолетния е променено), възпитаник в учебното заведение, в което Подунова преподава. „ Тя в никакъв случай не е осъждал дейностите на съветската войска “, добави той.

Напротив, учителката намерено се афишира в поддръжка на СВО. Тя е в положителни връзки с управлението и локалните управляващи. Сега против Олга е формирано наказателно дело по публикация „ Умишлено заличаване или увреждане на имущество “ и с решение на съда тя е изпратена под домакински арест.

По време на разпита Подунова съобщи, че е работила по инструкции на избрани „ експерти от Централната банка “. По телефона учителката била уверена, че с нейния профил се правят съмнителни операции. Те поискали помощ за залавянето на нарушителите. Те, съгласно „ банковите чиновници “, се криели във военната работа за регистрация и записване, която трябвало да бъде запалена.

Разследващите ще би трябвало да схванат дали Олга споделя истината. Властите на Воронеж незабавно след изключителната обстановка приканиха жителите „ да не се доверяват на непознати по телефона, да останат рационални и неотложно да рапортуват на полицията за подозрителни позвънявания “.

От заем до палеж

От Министерство на вътрешните работи установяват, че телефонните измамници са се засилили.

„ Те освен крадат пари от руснаци, само че и въвличат хора в осъществяване на саботажи и терористични актове ", изяснява Министерство на вътрешните работи. „ Като предписание измамниците стартират диалог по общоприети схеми: оповестяват за подозрителни преводи от сметките на събеседниците или опити за взимане на пари от заема им “, добавя ведомството.

Чувствайки, че жертвата се е хванала, първото нещо, което нарушителите вършат, е да ги принудят да трансферират всички пари в „ сигурна “ сметка или да вземат заем. Понякога реализират и двете. Това обаче е единствено въведения.

„ След това измамниците подтикват хората към осъществяване на същинско закононарушение. Те осведомят, че откраднатите пари могат да бъдат върнати или оферират да отмъстят на „ похитителите “ и да спомагат за залавянето им. Ако това не стане, те просто заплашват неприятности или даже ликвидиране на техните родственици “, разкрива полицията.

Младежи или пенсионери

Според специалиста по киберсигурност Игор Бедеров четири съществени области се употребяват за набиране на фрагменти: пари, идеология, нарцисизъм и закани. Понякога те са преплетени и кукловодите могат елементарно да преминат от идеология към изнудване.

" Като се има поради разпространяването на разнообразни групи в обществените мрежи и месинджърите, вербовчиците имат отлична опция да разпознават по този начин наречените украински симпатизанти посредством мнения и полемики ", споделя Бедеров. " Сътрудничеството стартира с елементарни задания. След това се минава към по-сложни., да вземем за пример палеж “, добавя той.

Някои са подготвени да създадат това гратис, други против финансово заплащане. Според Министерство на вътрешните работи по-голямата част от жертвите са възрастни хора, които се „ смятат за разходен материал за основаване на вести “. Бедеров обаче счита, че е доста по-лесно да тласнеш младите към бойкот, в сравнение с пенсионерите.

" Средната възраст на жертвата е почти от 13 до 23 години. По това време младежкият абсолютизъм е мощно развъртян, тъй че младежите и младежите са доста по-лесни за психическо влияние “, разяснява специалистът.

Как работят прът центровете

По данни на Министерство на вътрешните работи съвсем всички телефонни офанзиви се правят от територията на Украйна.

" По този метод тези, които са в основата на измамата, убиват два заека с един изстрел ", споделя неизвестен криминалист. " Първо, те получават персонални материални облаги. Сумите от време на време доближават няколко милиона рубли. Второ, те се пробват да сее суматоха в страната “, добавя той..

Схемата на работа на измамниците е разкрита през април 2022 година, когато чиновници на „ Росгвардия “ откриха зарязан офис на прът център в Бердянск. Там остана цялата техническа документи на нарушителите, в това число указания за рекрутиране и илюзия на руснаците.

Всичко стартира със инспекции в бази данни, закупени на черния пазар. Обикновено тази работа се поверява на новодошли, чиято задача е да намерят „ предразположен клиент “.

Тогава в деяние влизат „ по-близките “ – по този начин измамниците назовават тези, които приключват договорката. Той се представял за банков шеф, офицер от Министерство на вътрешните работи или ФСБ. Неговата цел е да упорства за съответни дейности: както трансфер на пари, по този начин и тероризъм, в това число палеж.

Повече от 150 сюжета на диалог са измислени, с цел да излъгват руснаците. Всеки от тях е приспособен към логиката на психиката на съответен човек. И по този начин, сюжетът за съмняващите се беше наименуван „ чупене на огради “. Измамникът би трябвало да окаже напън върху жертвата, като го зареди с информация и не му разреши да пристигна на себе си.

Само в един подобен прът център на смени са работели до 300 чиновници. Около пет хиляди души са се обаждали дневно. От юли 2021 година са откраднали повече от 300 милиона рубли. Според специалистите на „ Сбербанк “ в близко бъдеще такива прът центрове в Украйна ще има единствено повече.

Обща отговорност

В такива условия най-ефективният способ за битка е предварителната защита, считат представители на Министерство на вътрешните работи.

И тук отговорността е освен на страната, само че и на самите жители – отбелязва служителят на реда. „ Говорят за телефонни измами по радиото, малкия екран и в интернет, пускат обществени клипове в градския превоз. И отново не е задоволително. Важно е да предадете на възрастните родители: в случай че се обадят " от банката " или " ФКЛ ", по-добре е незабавно да затворят и да не влизат в никакъв разговор. Добри психолози от другата страна на линията ще откри всяка опция да закачат индивида “, добавя той.

Според представител на правоприлагащите органи „ безусловно всеки може да се повлияе в една или друга степен “. Това се удостоверява от случаите, когато финансово грамотни експерти попадат в мрежата на измамниците.

Нека прибавим, че съгласно съветските закони всяка офанзива против военни и стратегически значими обекти се смята за бойкот или терористична офанзива. Престъплението е квалифицирано като изключително тежко и планува наказване отнемане от независимост до 20 години.

Например през април 2023 година за подпалване на военна работа в Челябинска област, осъществено предходната есен, двама мъже бяха наказани на 19 години затвор по член „ Терористично нахлуване “. А през зимата гражданин на Ханти-Мансийския самостоятелен окръг беше наказан на 12 години затвор с оптималната сигурност за сходно закононарушение.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР