Телефонните измамници продължават активно да използват румънски СИМ-карти и да

...
Телефонните измамници продължават активно да използват румънски СИМ-карти и да
Коментари Харесай

Над 800 хил. лв. влезли в джобовете на ало-измамниците от началото на 2018 г.

Телефонните измамници не престават интензивно да употребяват румънски СИМ-карти и да оперират от територията на нашата северна съседка Румъния. Това съобщи пред Българска национална телевизия началникът на бранш "Измами " в Групово дело "Национална полиция " старши контрольор Златка Падинкова.
По думите на Падинкова Министерство на вътрешните работи е провело няколко интервенции против ало-измамниците при започване на актуалната година. Операциите са извършени в северните райони на страната - основно в Плевенска, Русенска и Великотърновска област. Тези дейности довели до изнасяне на незаконния ало-контингент в Румъния. "Тоест главната част от причинителите на тези закононарушения сега са се позиционирали на територията на Румъния - в разнообразни хостели, къщи за посетители, хотели, откъдето правят закононарушения в България и в Гърция ", изясни инспекторът.
Причината ало-измамниците да избират Румъния е, че в страната е извънредно елементарно обезпечаването на румънски СИМ-карти. Преди да влязат на територията на България или след сполучлива машинация, нарушителите унищожават употребяваните мобилни апарати и карти, което прави следенето им съвсем невероятно. В хода на интервенции полициите се натъквали на огромен брой изхвърлени мобилни телефони и СИМ-карти. Такива били откривани даже в горящи печки, изключително през зимния сезон, добави Падинкова.
Зачестяват и случаите, при които измамниците работят с "мулета ", които носят парите като куриери в Румъния.
По неофициални данни за първите два месеца на 2018 година телефонните измамници са отмъкнали над 800 хиляди лв.. Пример - единствено за предходната седмица в Бургас възрастни хора дали към 36 хиляди лв. на измамниците по схемата "провеждане на полицейска интервенция ". По тази скица се правят над 95% от този тип машинация в страната.
По думите на Пандикова се усилват и случаите, при които жертви на измамниците стават по-млади хора, основно младежи и деца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР