Телефони, телевизори, печки, хладилници. Всичко, което използва електроника, може да

...
Телефони, телевизори, печки, хладилници. Всичко, което използва електроника, може да
Коментари Харесай

Телефонът вече не е мой. Щом избухват пейджъри на Хизбула, значи всеки апарат може да бъде прихванат

Телефони, тв приемници, печки, хладилници. Всичко, което употребява електроника, може да стане палач. Това е казвано и различен път, има го и във филмите. Но след офанзивата през пейджъри в Ливан се видя, че устройствата за връзка и битови улеснения могат да провокират гибел с едно натискане на копче.

Координирана средата на септември умъртви над 50 души и рани повече от 3 хиляди в Ливан и Сирия. Смята се, че зад това стои Израел, само че публично страната не го е потвърждавала.

За такова нахлуване са били нужни комплицирана организация и дълга подготовка. Това е единственото, към което се сплотяват специалистите.

Устройствата, които бяха взривени в две талази от по едно и също време настъпили детонации, са принадлежали на членове на ливанската шиитска формация Хизбула . Това е организация, оповестена за терористична от Съединени американски щати, до момента в който Европейският съюз счита за терористично единствено въоръженото крило на групировката, без нейното политическо отклонение.

В " Студио България " на Свободна Европа разговаряхме с журналиста Руслан Трад за това по какъв начин устройства, които са неразделна част от всекидневието на хората, могат да се трансфорат убийци.
Най-важното от изявлението " Една сходна офанзива е невиждана като мащаб ". " Този телефон, моят телефон, всяко едно устройство, без значение дали е уоки-токи и дали е смарт часовник, може да бъде превърнато в оръжие ". " Има стандарт, че единствено смарт телефоните [са предпазени от инфилтриране]. Видяхме, че не е по този начин ". " Израелското разузнаване се е тормозило цялата интервенция да не се провали. Около седмица по-рано са пристигнали първите сведения в Хизбула, че мрежата е инфилтрирана, само че те не са знаели тъкмо защо става дума. Тогава идват и първите заповеди да се изоставят персоналните мобилни устройства, в това число и пейджъри ". " Към момента [се] отива към Трета ливанска война ". " Нетаняху по принцип не е политик, който се слави с триумф във военни времена ". " Ако в действителност задачата е да се изтласкат силите до река Литани, това няма по какъв начин да стане без танкове и хора на терен ". " Нямам никакво подозрение, че това не е краят, тъй като имаме скупчване на военна мощ в целия регион. Американската войска струпва сили, които са доста близки до равнищата на прединвазионните равнища през 2003 година в Ирак ". Телефонът като оръжие
„ Този телефон, моят телефон, всяко едно устройство, без значение дали е уоки-токи и дали е смарт часовник, може да бъде превърнато в оръжие “, сподели Руслан Трад. По думите му не е правилно, че единствено смарт телефоните не могат да бъдат „ пробити “.

Той описа по какъв начин в персоналния му телефон е проникнато от разстояние. „ Моят телефон беше злепоставен от човек, който е седял до мен, даже не е имал потребност да отваря [физически] телефона “, сподели Трад. По думите му това може да се случи, когато телефонът е деен, „ пинът да е бил въведен, и от там нататък може да е на няколко метра някой от вас, да пие кафе и да ви инфилтрира “, сподели Трад.

Той добави какво е станало в неговия случай часове след пробиването на телефона: „ [Разбрах, че] телефонът към този момент не е мой телефон. Той е изцяло отвън строя “.

Трад сподели, че към момента няма задоволително информация за офанзивата с пейджъри в Ливан и Сирия, само че към този момент информацията гласи, че е било сложено минимално количество гърмеж, който е задействан посредством навлизане в потребления от устройствата програмен продукт.

Причината за задействането на устройствата е приключване на информация. „ Израелското разузнаване се е тормозило цялата интервенция да не се провали “, сподели Трад. По думите му „ към седмица по-рано са пристигнали първите сведения в Хизбула, че мрежата им е инфилтрирана, само че те не са знаели тъкмо защо става дума. Тогава идват и първите заповеди да се изоставят персоналните мобилни устройства, в това число и пейджъри “.
Пълномащабна война
„ Към момента [се] отива към Трета ливанска война “, сподели Руслан Трад. За него няма „ никакво подозрение, че това не е краят [на ескалацията], тъй като имаме скупчване на военна мощ в целия регион. Американската войска струпва сили, които са доста близки до равнищата на прединвазионните равнища през 2003 година в Ирак “.

Напрежението в района ескалира предходната седмица след израелска на Хизбула. След офанзивата с пейджъри Израел стартира да нанася, на което Хизбула. Близо 500 души, измежду които десетки дами и деца, са починали при израелската атака против Ливан до момента, твърди ливанското здравно министерство.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху сподели, че офанзивата против Хизбула ще продължи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР