Тела, открити в Рио Гранде, предизвикаха критики срещу граничните политики между САЩ и Мексико

...
Откриването на две тела в река на границата между Съединените
Коментари Харесай

Откриването на две тела в река на границата между Съединените щати и Мексико предизвика критики, че плаваща бариера, издигната от републиканския лидер на Тексас, застрашава мигранти и търсещи убежище.

Мексиканските власти обявиха в четвъртък, че са открили телата на двама души в Рио Гранде, единият от които заседнал в група шамандури, инсталирани от губернатора на Тексас Грег Абът, за да попречат на хората да преминат в САЩ.

„Загрижени сме за въздействието върху човешките права и личната сигурност на мигрантите, което тези държавни политики могат да окажат, тъй като вървят в посока, обратна на тясното сътрудничество“, се казва в изявление на външното министерство на Мексико.

Департаментът за обществена безопасност на Тексас (DPS) отговори в четвъртък, че тялото, намерено заплетено в шамандурите, изглежда се е удавило по-рано и е изплувало надолу по течението.

Второто тяло, което остава неидентифицирано, е открито на около 5 километра (3 мили) от първото.


Шамандурите, критикувани от правозащитни групи като жесток политически трик, са обект на дело от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.

В своите съдебни документи Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че плаващите буйове пораждат хуманитарни и териториални опасения.

Мексиканското правителство също изрази недоволство от шамандурите. Тя изпрати на САЩ две дипломатически писма, в които се твърди, че водните бариери може да нарушат мексиканския суверенитет.

Преди това губернаторът Абът отхвърли федерален призив през юли за премахване на бариерата, след като правителството на Байдън обвини губернатора на Тексас, че е инсталирал шамандурите без разрешение.

Противостоянието повтаря подобна ситуация, която се разигра в Аризона миналата година с тогавашния републикански губернатор Дъг Дюси. Той попадна под обстрел заради издигането на импровизирана бариера с транспортни контейнери по границата с Мексико.

Това също предизвика федерално съдебно дело, като администрацията на Байдън твърди, че транспортните контейнери са увредили федерални земи и са застрашили обществената безопасност.

Но републиканците защитиха неортодоксалните мерки с аргумента, че администрацията на Байдън е била твърде небрежна в усилията си да възпре незаконното преминаване на границата.


Докато администрацията на Байдън критикува бариерата с шамандури по хуманитарни причини, критиците обвиняват правителството му, че продължава десетилетна политика на „превенция чрез възпиране“.

Те твърдят, че правителството има история на насочване на мигранти и търсещи убежище към опасни терени, като стеснява законните пътища за влизане.

Групите за правата на мигрантите казват, че подобни усилия не спират хората да пътуват на север, а по-скоро водят до ненужни смъртни случаи, тъй като мигрантите преплуват реки и пресичат отдалечени участъци от пустинята, за да избегнат разкриването.

От години Рио Гранде предизвиква страх у мигрантите, известен с бурните си води и честите си удавяния. През септември 2022 г. девет тела бяха открити само в една точка на реката за един ден.

Усилията на Abbott за ескалиране на контрола по границите на щатско ниво са обект на постоянни спорове. Миналия месец полицай от щата Тексас предизвика протести, след като написа писмо, в което описва „нечовешки“ гранични политики, включително заповеди да бъдат изтласкани обратно в реката мигранти, изложени на риск от удавяне.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР