Текстове в учебник по биология за 9 клас предизвикаха бурни

...
Текстове в учебник по биология за 9 клас предизвикаха бурни
Коментари Харесай

Влечение към същия пол в учебника! Нищо нередно, отсече БХК

Текстове в учебник по биология за 9 клас провокираха бурни мнения в обществените мрежи. Родители питат кой е одобрил уроците на тематика " Оплождане и самостоятелно развиване ".

``
реклама

Споровете бяха предизвикани от рубрика " детство ", където е посочено - " разкриване на опцията за снабдяване на наслаждение при допиране на външните полови органи ", а в по-късния стадий от съзряването - " допустимо изобретение за увлечение към същия пол ".

" Думата джендър се разисква извънредно доста, защото някой я внесе в българския език като обособен пол. Всъщност тя въобще не би следвало да се използва в България, защото значи " жанр ". Оттам идват и огромните заблуди и обществото ни разви неуравновесеност към нея ", разяснява пред Bulgaria ON AIR сексологът проф. Станка Маркова.

Тя добави още, че сексологията е сложна просвета, в която се събират няколко специалности и е доста значимо информацията да бъде поднесена от експерти, а не само от биолози.

Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК) означи, че намира наличието на учебника за изцяло правилно и по думите му, даже много нищожно.

" Не виждам нищо неправилно. Сексът към момента е табу в актуалното българско обучение, защото нямаме задоволително готови фрагменти, които да преподават материята в българското учебно заведение ", акцентира той.

Още миналaта година омбудсманът Мая Манолова се разгласи за въвеждане на наложително здравно и полово обучение в учебно заведение. А в някои учебни заведения този предмет съществува като избираем. Споровете по тематиката обаче не престават.

След възмущенията на родителите от издателство " Анубис " излязоха с позиция, че учебниците са минали всички законови стадии на утвърждение и за него са дали своят вот хиляди преподаватели по естествени науки от цялата страна.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР