Текстилната индустрия в Турция има дълголетни традиции - още от

...
Текстилната индустрия в Турция има дълголетни традиции - още от
Коментари Харесай

Когато становете мълчат: турската текстилна индустрия е пред колапс

Текстилната промишленост в Турция има дълголетни обичаи - още от времената на Османската империя. И до наши дни турците се радват на положително име като производители.

В Бабадаг постоянно до момента са усъвършенствали тясната си специализация: те слагат акцент не върху всеобщата продукция, а върху специфичните поръчки. Градът е изключително прочут с хубавите сватбени облекла, които се шият там. Големите кино студиа от Холивуд също са поръчвали костюми на това място.

Вече над 11% от турците са безработни

Но ето, че пристигнаха други времена. Близо 4000 тъкачни стопираха работа. Причината: мощно увеличените цени на електрическата енергия и инфлацията от близо 50%. Много от предприятията не са в положение да си заплащат сметките и бяха принудени да спрат производството. Това има тежки последствия за служащите - принудени са да си стоят у дома без да получават заплати, а в това време разноските за живот порастват, тъй като парите се обезценяват.

Шахин Четин е бизнесмен от текстилната промишленост от 25 години насам. Притежава дребна компания с 20 тъкачни стана и трима служащи. Последната му сметка за ток провокирала същински потрес: нарастване на цената със 127% по отношение на предходния месец. Шахин бил заставен да спре машините и да изпрати служащите вкъщи. Какво го чака отсега нататък - не знае. Чуди се дали да не увеличи цените, само че се притеснява, че по този начин ще пропъди клиентите - същински демонски кръг.

Сегашната обстановка е същинска злополука - освен в икономическо отношение. Хората се безпокоят от високата безработица. Турският статистически институт TÜIK таман разгласява новите си данни: равнището на безработицата визлиза на 11,2%, а се допуска, че действителното равнище е още по-високо.

Инфлация, дефицит на газ и президентски избори

Турция страда от енергийна рецесия, дефицитът на газ основава от ден на ден проблеми. Един от значимите вносители на суровината - Иран - доставя ту напълно малко, ту малко повече, а от време на време - въобще нищо. В резултат се стига до прекъсвания на тока и редица спирания в производството. А когато пък има ток, сметките порастват. Галопиращата инфлация оскъпява всичко и дърпа нагоре цените на силата.

В Турция за пръв път изпитват толкоз огромни усложнения в енергийната сфера и на газовия пазар. Расте безпокойството от вероятни нови проблеми и прекъсвания на доставките. Предприемачи се притесняват, че ще пострада славата на Турция като благонадежден производител. Обезценяването на турската лира и следваният от президента Ердоган нетрадиционен курс на снижавания на лихвите в паричната политика и без друго слагат страната във фокуса на интернационалния интерес.

Идната година в Турция предстоят значими избори. Президентът Ердоган желае да бъде избран отново, по тази причина не може да си разреши съществени стопански проблеми. Но да се приключи рецесията не е елементарно. Турската централна банка чака, че през май инфлацията ще доближи своя разцвет - от 55%.

Текстилният бизнесмен Четин и хората в Бабадаг се надяват, че тъкачниците още веднъж ще проработят. Ново повишаване на енергийните цени обаче може да осуети това и да унищожи локалната текстилна промишленост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР