Текстът ще се гледа заедно с частичното изменение на действащия

...
Текстът ще се гледа заедно с частичното изменение на действащия
Коментари Харесай

Властта пак клекна пред зелените рекетьори

Текстът ще се гледа дружно с частичното изменение на настоящия проект за ръководство на Национален парк „Пирин“

Решението за втора кабинка в зимния курорт отсрочено най-малко до края на годината


Точката за изменение на концесионния контракт за ски зоната над Банско се изтегля от дневния ред на Министерския съвет, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов на ексклузивен брифинг в постройката на Министерство на околната среда и водите.

„ Взех решение да отдръпва импортирания план на Министерски съвет за предоставяне на единодушие за подписване на в допълнение съглашение. Той ще бъде импортиран дружно с смяната на проекта за ръководство на Национален парк „ Пирин “, изясни Димов.

По този метод формалните управляващи за следващ път демонстрираха, че през последните 10 години се преценяват с настояванията на шепата организации от обединението „ За да остане природа в България “. Това са единствените съперници на развиването на зимния и планински туризъм у нас, като за всички години на митинги не са изказали нито един екологичен мотив. Те саботират построяването на втори кабинков въжен превоз в ски зона „ Банско “, а точно такава опция щеше да даде смяната на концесионнния контракт. Така щяха да изчезнат опашките пред в този момент настоящото оборудване – то е незадоволително да качи до пистите всички искащи и те чакат с часове пред подстанцията.

Другата стъпка е тъкмо частичното изменение на настоящия проект, който не разрешава никакви нови уреди даже в ски зоната. В момента изменението е на публично разискване, което ще завърши на 22 декември, а по-късно би трябвало да бъдат обработени всички отзиви, изпратени в Министерство на околната среда и водите.

Още предходната седмица гласуването на смяната на концесионния контракт беше отсрочена по искане на премиера Бойко Борисов на съвещанието на кабинета. В същото време под прозорците на Министерски съвет имаше на митинг двайсетина души от „ За да остане природа в България “, като в редиците им беше и водачът на „ Да, България “ Христо Иванов.

Както „ Труд “ писа тогава, точката за смяната на концесионния контракт бе прегледана в 10:30 на съвещанието, а зелените се разотидоха половин час по-рано като оповестиха, че текстът няма да се гледа – т.е. те са знаели по-рано какво ще се случи на министерската колекция.

В понеделник в Министерство на околната среда и водите бе проведена полемика по разпореждане Борисов. На нея не се появиха зелените, които бойкотираха кръглата маса. Там бяха екоминистърът Нено Димов, сътрудниците му от туристическото и спортното ведомство – Николина Ангелкова и Красен Кралев. Присъстваха хора от екоорганизации, специалисти от браншови организации, някогашни министри на околната среда. Всички се сплотиха към тезата, че втори въжен превоз в Банско е извънредно нужен и смяна на концесията би трябвало да има.

В същото време зелените изпратиха 100 въпроса до вицепремиера Валери Симеонов, който е съвносител на смяната за концесионния контракт. На кръглата маса се разбра, че на всеки от въпросите през 10-те години разногласия е отговаряно неведнъж.

След оповестеното от Министерство на околната среда и водите, решението на казуса с втория лифт се отсрочва най-малко до края на годината.

Относно новият проект за ръководство на Национален парк „ Пирин “ – той трябваше да влезе в действие през 2014 година, само че до през днешния ден е в съда поради тъжби, подадени точно от зелените, които манипулират обществото, че с приемането му ще се разрешат сечи в Национален парк „ Пирин “.

Ресорният министър Нено Димов: Всичко беше обществено

 Министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на изключителния брифинг. Министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на изключителния брифинг.
„ Труд “ разгласява изявлението на министъра на околната среда и водите Нено Димов от изключителния брифинг:

„ Направих всичко допустимо да дам оптималната гласност на плана на кръгла маса, на която бяха разяснени всички аспекти на решението. Целта беше всички заинтригувани страни да се убедят, че насъбраният с години проблем с построяването на втори въжен превоз на ски зона „ Банско “ би трябвало да бъде решен. Проблемът има два аспекта – екологичен и стопански. Винаги съм заявявал, че би трябвало да има баланс сред тези два аспекта – опазването на природата и икономическото развиване. Като министър на околната среда аз давам отговор за съблюдаване на екологичното законодателство. В съответния случай режимите по това законодателство се дефинират в Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “. Вторият въжен превоз не може да се построи, без да има смяна в проекта. Без такава смяна не може да се действат възможните капиталови планове за създаване на спортни уреди, които да бъдат подложени на всички оценки за въздействието върху околната среда. Вторият аспект е стопански и той се дефинира в концесионния контракт за ски зона Банско. Договорът би трябвало да бъде наведен в сходство със законодателството. Това е първият контракт от този вид, подписан през далечната 2001 година и има доста недостатъци в него, които би трябвало да бъдат прецизирани. Не искам да взимам решения напук. В търсенето на баланс отдръпвам смяната в концесионния контракт. Тя ще се гледа дружно с смяната в проекта за ръководство на Национален парк Пирин “. Проектът на проекта за ръководство е в процедура на публично разискване до 22 декември 2017 година и двете точки ще бъдат импортирани дружно на последващо съвещание на Министерски съвет “.

Зелените ползват схемата със мненията


По време на изключителния брифинг министър Нено Димов бе помолен да даде прогноза за периоди по кое време ще са подготвени специалистите в Министерство на околната среда и водите с резултатите от публичното разискване за частичното изменение на настоящия проект на Национален парк „ Пирин “. Димов отговори, че всичко зависи от броя на мненията, които бъдат получени.

Опитът демонстрира, че мненията са една от схемите на зелените да забавят значими планове. Още при правенето на новия проект за ръководство, който още е в правосъдна фаза, от компанията съставител оповестиха пред „ Труд “, че са получили стотици мнения, които са съвсем идентични и са изпратени от едни и същи електронни адреси. Същото бе и за проекта на парк „ Витоша “.

По този метод зелените зариват с бумащина специалистите, които са задължени да прегледат и отбележат всяко мнение. Сега проектът им още веднъж е подобен – още на полемиката, проведена през ноември от вицепремиера Валери Симеонов и даването на началото на публично разискване за изменението на настоящия проект, апелът на зелените в обществените мрежи беше „ Пращайте мнения “ и „ Трябват ни хора за мнения “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР