Текстът е препубликуван от на автора.Наскоро обещах да опиша процеса

...
Текстът е препубликуван от на автора.Наскоро обещах да опиша процеса
Коментари Харесай

Как да си извадим европейска здравна карта, без да се кланяме на гишета

Текстът е препубликуван от на създателя.

Наскоро дадох обещание да опиша процеса на вадене на Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Днес я получих, тъй че го проиграх и мога да споделя. Нека стартира с това по какъв начин потегли всичко.

Миналата година имахме няколко пътувания в чужбина със фамилията и взех решение, че е добра концепция да ни извадя ЕЗОК. До оня миг не ми се беше налагало, тъй като до тогава живеехме в Германия, а там всеки здравноосигурен получава карта, която с изключение на за лекарите, лечебните заведения и други здравни експерти в страната се употребява и като карта от европейската система. Та отворих съответния ) и открих, че " естественият " метод е да се подаде хартиено заявление в районното на касата или " за облекчение " - в някой от офисите на ДСК.

Можеше да го направя, само че защото обичам да си предизвиквам компликации за едната концепция, взех решение да ги накарам да спазят закона . Според Закона за електронно ръководство са длъжни да дават всичките си услуги в електронен формат. За НЗОК няма изключение защото макар настояването им не са по " специфичен закон ", който да ги освобождава.

Та изтеглих тогавашния формуляр, попълних го цифрово, подписах го с електронен автограф и го пратих през (ССЕВ). Това беше февруари 2022. В рамките на идващите много седмици си обменяхме известия, отводи и опровержения. Те упорстваха, че това не важи за тях, че министерството е отговорно за наредбата, че не могат по този начин, тъй като разбираш ли наредбата им вързва ръцете, както и че не могат да одобряват по този начин заявката, тъй като нямали развой. Отговорих им, че това няма никакво значение защото наредбата не може да анулира закон и да си създадат развой щом са наясно, че подобен липсва.

В последна сметка след няколко ремонти одобриха заявката. Може да е имало връзка със споменаването на глобите, планувани в закона, и ясната визия кой беше отраслов министър тогава. Нека да го отдадем по-добре на това, че разсъдъкът е надвил.

Звъннаха ми скоро по-късно да мина през централното ръководство да си взема персонално картата. Отидох в уречения час, споделих кой съм на неизменимата някак за институциите ни защита и зачаках. Излезе шефката на ПР-ите им да ми благодари за търпението и прочие. След нея излезе друга служителка, която ми даде да подпиша протокол и ми даде картата.

Докато подписвах им подметнах, че се надявам да са наясно, че в този момент към този момент " това тук " ще е процесът. Увериха ме, че не, няма да е, само че работят по електронна услуга и до " лятото " ще е подготвена. Имали работна група, която единствено изчиствала " някои неща ". Аз друго чух след това, само че както и да е.

Веднага по-късно извадих по еднакъв метод ЕЗОК на всички в фамилията. На децата прикачих единствено фотография на акта за раждане и подписахме документа с електронните подписи и на двамата родители. Получихме ги още веднъж скоро по-късно. Бяха единствено объркали едното име, само че го оправиха за ден.

Разпитах и се оказва, че наподобява съм първият, който си издава такава карта по напълно електронен път. След като писах в Twitter, още хора го пробваха и най-малко двама споделиха, че са съумели.

Тази година се наложи да обновя моята карта и потеглих по същия метод. Открих, че на страницата им е изменен формулярът. Както и ги предизвестих - тъкмо това, което направих преди година, се трансформира в процеса. Добавили са обаче една значима детайлност - при подаване електронно може да получиш картата посредством пощальон. Съдейки по измененията на уеб страницата и новия документ, въвели са го най-рано през декември 2022 година, а най-вероятно са го качили на уеб страницата чак март.

Друга детайлност е, че от 8 юли (благодаря на Ирина Марудина, че го откри това), а страницата на специфичния уебсайт на НЗОК за ЕЗОК с местата за издаване към този миг напълно липсва.

Ето какъв е новият развой:

Картите за деца се издават за 5 години, а за възрастни - за година. Заявление за преиздаване на карта може да подадете най-рано 25 дни преди да изтече актуалната. Иначе трябвало да се подаде заявление за отменяне на картата и едвам тогава заявление за нова. Защо по този начин и за какво единствено година - " не е неточност, по този начин дава системата, господине ".

Първо ви би трябвало електронен автограф и регистрация в. Последното е добра концепция по принцип. Това най-малко и си извадим персонална карта с такава. Трябва също да може да подписвате PDF документи.

Второ, сваляте и го попълвате напряко в документа. Има две уловки - доста малко място са оставили за адреса и в случай че не ви стига, напишете го в известието в ССЕВ. Второто е, че са пропуснали да създадат опция да отбележите типа обезпечаване. Не знам за какво го желаят, щом могат, а и би трябвало, да го ревизират служебно. Може да го пропуснете. Не забравяйте да ревизирате имената си на латиница и ЕГН-то.

Трето, отбелязвате, че желаете да получите картата с пощальон. За София струваше 3.24 лева Има опция за снабдяване в чужбина, само че не знам какъв брой ще коства и какъв брой време ще отнеме.

Четвърто, подписвате документа с електронния автограф. Аз съответно сложих правоъгълника на мястото за автограф до датата, само че не би трябвало да има значение. За дете да подпишат и двамата родители.

Пето, отваряте ССЕВ, пишете си адреса за преписка в известието (ако има нужда) и прикачвате подписания документ. Тук отново има две значими детайлности. Едната е, че за подател би трябвало да изберете службата на НЗОК по непрекъснат адрес. Втората е, че би трябвало в текста на известието да добавите, че не прикачвате фотография на персоналната карта, тъй като съгласно личната им разпоредба тя се желае единствено за информация на изписването на имената, а и по закон са длъжни да ревизират такива неща по длъжностен път. Ще си спестите време да го пишете като ви я желаят. За дете прикачете въпреки всичко акт за раждане.

Шесто, чакате. Трябва да ви отговорят с входящ номер. Ако не - напомнете им. Срокът е две седмици, при мен лиши 9 дни. Ако оспорят, че нямат такава процедура или каквото и да е, насочете ги към НЗОК да се осведомят и настрана пишете на НЗОК да си приказват с хората.

Птичка пролет не прави, само че отново е нещо

Почуда буди за какво картите се издават единствено за година. Обяснението им беше, че всеки е задължен да има здравна осигуровка, само че в случай че някой спре да заплаща вноските, по този начин се намалявала вредата на касата. Т.е. картата се преиздава непрекъснато при положение, че нямате здравна осигуровка и към този момент нямате право на карта, а продължавате да я употребявате за незабавни случаи в чужбина.

Защо изобщо имаме потребност от карта, а не ни се издава просто номер през приложение или даже мейл? Тогава може да го сменят всеки месец, в случай че желаят. Обяснението тук беше, че в евродирективата имало официално условие за физическа карта с избрани атрибути.

Процесът, въпреки и в действителност минал в електронна услуга, осъществявана напълно отдалечено, към момента следва мисленето на бюрократ, а не удобството на издържащите самата каса . Заявлението е безусловно излишно. Достатъчно е едно ЕГН, което по този начин или другояче го има в електронния автограф и даже в ССЕВ при пращане на известие. Може просто през ССЕВ да се пусне известие " желая ЕЗОК, пратете на този адрес " и НЗОК ще има всички данни, с цел да направи инспекциите и да направи нова. Преиздаването също може да се автоматизира при прочут застрахователен статус и адрес.

Но това са неща, които мъчно може да се чакат от администрацията като цяло, а изключително от НЗОК. В този случай в действителност са се постарали поради какво знаем и чакаме от тях. Критиката ми за подкрепяне на източването на средствата за здраве и изключително в подтекста за си остава. Една електронна услуга повече няма да почисти имиджа им при към момента неуместния развой на и облагодетелстване на избрани медиатори и лечебни заведения.

И не на последно място - има смисъл да се упорства ът, да се и да се подхожда с самообладание и неизменност.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР