Текстът е препубликуван от На 31 май 2005 година двама

...
Текстът е препубликуван от На 31 май 2005 година двама
Коментари Харесай

Швейцарски вестник: За Креди Сюис, Брендо и милионите на наркомафията

Текстът е препубликуван от

На 31 май 2005 година двама българи влизат в централата на швейцарската банка Креди Сюис (Credit Suisse) в Цюрих. Евелин Банев и Константин Дишлиев се познават, а и не са за първи път на това място. Както постоянно ги приема Магдалена Т. (името ѝ е променено) в офиса си на първия етаж на банковата централа.

Магдалена е също от България. Навремето се е състезавала за страната на Олимпийски игри. След края на противоречивата си кариера тя съумява да се трансферира в банковото дело, написа швейцарското издание и споделя за последвалото показно ликвидиране на Дишлиев в София, което остава неразкрито и до ден сегашен.

Пране на пари в великански размери

Според " Нойе Цюрхер Цайтунг ", мнозина имат вяра, че точно Брендо стои зад това закононарушение, тъй като сред него и Дишлиев се стигнало до раздор. Говори се, че са били в Швейцария, с цел да си поделят нелегално добитата облага, само че по този начин и не съумели да се спогодят.

Креди Сюис и някогашната служителка на банката от България през днешния ден са изправени на подсъдимата пейка. Швейцарската прокуратура ги упреква в пране на пари в размер на 140 милиона швейцарски франка. Наказателно произвеждане против някогашната служителка на банката, прочее, се води от близо 14 години.

Голяма банка като Креди Сюис сигурно може да понесе санкция от най-много 5 милиона франка, само че вредите за репутацията ѝ, в случай че се потвърди, че е прала парите на българската мафия, са нещо, което тя непременно ще желае да предотврати, написа още НЦЦ.

Брендо - глава на незаконна мрежа с пипала по целия свят

Изданието напомня съществени моменти от престъпната кариера на Брендо - фактът, че някогашният герой оглавява разклонена по целия свят незаконна мрежа за наркотрафик, и че години наред той е работил от Италия.

Знае се да вземем за пример за прехвърлянето на десетки тонове кокаин от Южна и Централна Америка към Европа. В Швейцария мрежата също е имала свои хора. През 2017-та година швейцарски състезател бе наказан за пране на пари, откакто в автомобила му бяха открити банкноти на стойност към 4 милиона франка.

Съдбата на други куриери на пари и опиати е още по-трагична. " Брендо оставя след себе си дълга кървава диря ", написа НЦЦ и разяснява: " През 2014 година евентуален покупател на огромно количество кокаин в Румъния бе токсичен, откакто се оказа, че е служител на реда под прикритие.

Две години след гибелта на Дишлиев пък неговата майка бе подготвена да даде показания против Брендо. Но в нощта преди полицейския разпит тя бе убита в жилището си. И това ликвидиране остана неразкрито ", разяснява швейцарското издание.

Малко преди да бъде повдигнато обвиняване против Брендо през декември предходната година Федералната прокуратура на Швейцария разгласи, че той не може да бъде открит.

Как Брендо се оказа украински жител

Но в това време Евелин Банев бе открит: при започване на септември той беше арестуван в Украйна, откакто заповеди за неговия арест бяха издадени в Италия, България и Румъния. Във всички тези страни някогашният наркобарон е наказан на общо над 36 години отнемане от независимост за трафик на опиати и участие в незаконна организация.

Но единствено няколко седмици след ареста му, Банев бе пуснат на независимост. Украински съд подреди той да бъде освободен от ареста за екстрадиция - оказа се, че Евелин Банев изненадващо е съумял да покаже украински паспорт, а жители на Украйна не се екстрадират в трети страни.

Пред съда през февруари обаче би трябвало да застане съобвиняемият Живко Н., правоприемник на убития Дишлиев и " основен финансов шеф " на българската наркомафия. Дали Живко Н. ще успее стигне до Белинцона, към момента не е ясно.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР