Текстът е препубликуван от Мария и Иван (имената са променени)

...
Текстът е препубликуван от Мария и Иван (имената са променени)
Коментари Харесай

"Дори ни направиха отстъпка". Безнаказаната продажба на фалшиви сертификати за ваксинация

Текстът е препубликуван от "

Мария и Иван (имената са променени) са платили общо 600 лв., с цел да се снабдят с подправени документи за имунизация против COVID-19. Купили са си удостоверенията още пролетта, с цел да пътуват първо до Гърция, а след това и до Франция. Разказват историята си, тъй като съжаляват за постъпката си и към този момент желаят да се имунизират, само че не знаят по какъв начин може да стане това. По документи те към този момент имат две дози.

" Единственото, за което се сещам, е да си сложим трета доза, когато я разрешат. На хартия ще сме с три игли, а в реалност с една. А с една е по-добре, в сравнение с без нищо ", споделя Мария.

Главният хигиеничен здравен контрольор доктор Ангел Кунев споделя, че и в Министерството на здравеопазването, и в районните здравни инспекции (РЗИ) в страната жители подават сигнали против лекари, за които се твърди, че търгуват с документи за имунизация.

Единственото, което могат да създадат здравните управляващи в такива случаи, е да препратят сигналите на прокуратурата. Държавното обвиняване заяви, че сега има 14 преписки за подправени документи. В инспекциите вземат участие и ДАНС и Министерство на вътрешните работи.

Разкрити случаи към този момент няма. Дори и това да се случи обаче, до санкции ще се стигне доста мъчно, счита доктор Кунчев. Причината е, че няма по какъв начин да бъде потвърдено дали един човек е имунизиран или не, тъй като има дребен % хора, които не образуват антитела нито след ваксина, нито след преболедуване на COVID-19.

Затова информациите за търговия със документи са доста. За купувачите е налично, а за продавачите е безвредно, тъй като знаят, че доказването е мъчно.

В това време България остава на последно място по имунизация в Европейския съюз. Напълно имунизирани са малко над 20 на 100 от популацията. В последните седмици страната е под така наречен четвърта вълна - по няколко хиляди инфектирани и над 100 умряли всеки ден.

" Истинска търговия "

Според мнения на хора в обществените мрежи, уверение за имунизация може да се купи както в дребните, по този начин и в огромните градове, както от персонален доктор, по този начин и от огромна болница.

Цитираните цени варират от 200 до 400 лв.. А издаваният документ официално е напълно същински. Притежава нужния номер, вписан е в националната система, с него може да се пътува в чужбина. Само дето зад постоянния документ не стои действителна имунизация.

Снабдяването с подправен документ става бързо, а лекарите, които са забъркани даже, не се и пробват да убедят " клиентите си " да се ваксинират в действителност. Просто изхвърлят дозата.

Мария и Иван, които не желаят да се загатват същинските им имена, с цел да не бъдат разпознати, описват хронологията на техния случай. А Иван я обобщава по този начин:

" Истинска търговия. Стана бързо, елементарно и даже с отстъпка ".

" Постъпихме много неуместно "

Всичко стартира предходната зима. " И двамата със брачна половинка ми преболедувахме ковид, болести се и синът ни, само че той съвсем не разбра, че е болен ", споделя Мария. Тя и мъжът й се сблъскват с вируса малко преди в България да влязат първите дози ваксини. Преболедуват цялото семейство.

Когато в България стартира имунизацията, напролет на 2021 година, те се допитват до персоналния си доктор. " Каза ни да изчакаме, тъй като в този момент имаме доста антитела и няма смисъл да се бърза ", добавя Иван. А брачната половинка му държи да подчертае, че фамилията не е антиваксърско.

Малко откакто стартира всеобщата имунизация, в медиите стартира да се приказва за страничните резултати на имунизациите. " Първо проблеми даваха AstraZeneca, след това започнах да чета и за проблеми при Pfizer и по този начин през май, когато към този момент се обрисуваха летните ни проекти, взехме решение да си купим документи ", споделя Мария.

" Пътуваме доста - правенето на PCR тест въобще не е алтернатива, беше ясно, че на всички места на Запад ще желаят имунизационен документ, още не беше напълно ясно какъв ще бъде той ".

Затова фамилията изследва антителата си. След като откриват съществуването им, Мария и Иван вземат решение да си купят документите.

" Хем имахме антитела, хем на всички места четяхме, че имунизациите дават странични реакции. Затова взехме решение, че няма да застрашим никого с тоя трик ", прибавя Мария.

От решението да си купят документите до самото пазаруване ги разделят тъкмо 24 часа.

" Първо ни споделиха, че цената за " две дози Pfizer " е 400 лв., само че когато схванаха, че сме семейство, даже ни направиха отстъпка и по този начин платихме 600 лв. общо ", добавя описа Иван.

Купуването става елементарно. След предварителна спогодба, през прочут, двамата съпрузи отиват в края на работния ден в огромна столична болница.

" В документите ни написа, че втората доза е била през последната седмица на месец май ".

Мария твърди, че никой не я питал за какво не желае да се имунизира. " Аз въпреки всичко обясних: имаме антитела и се опасяваме от странични резултати на имунизациите. Отговор не получих ", споделя тя.

В началото на месец октомври Иван има доста количество антитела, само че при брачната половинка му те са намалели. Това смущава фамилията и те към този момент съжаляват.

" Сега към този момент не можем да се имунизираме, само че в случай че разрешат и за по-млади хора трета доза, ще си сложим ", споделя Мария.

През декември синът й навършва 12 години, а тя и брачният партньор й обмислят да имунизират и него. " Просто се подлъгахме и постъпихме много неуместно. От боязън и малко самоувереност ", твърди двойката.

Как реагират институциите

На този стадий обстановката с подправените документи в България може да се заключи с думите, че всички знаят, всички приказват, само че разкрити виновници няма.

По думите на доктор Ангел Кунчев в страната има засечен един доста съответен случай.

" Местното РЗИ, в града, където се е случвало това, е забелязало, че има рекордьор по слагане на ваксини ", споделя основният хигиеничен контрольор.

" Направи ни усещане, че с изключение на високия брой ваксини, този лекар е поставял препаратите на хора от цяла България. Има пациенти от Елхово, Варна, а практиката му се намира в централна България ", споделя Кунчев. И добавя, че прокуратурата е сигнализирана, само че е рано да се приказва още за развиване.

" Сложно е да бъде заловен, тъй като ще споделят, че не са построили антитела ", споделя още Кунчев.

В събота говорителката на основния прокурор Сийка Милева сподели, че държавното обвиняване работи по 14 сигнала за сложени фиктивни ваксини.

" Сигналите са постъпили от седем области, като най-вече има от София ", сподели тя. Данните, с които прокуратурата работи, са най-вече от месец септември. " Ще бъдем безкомпромисни ", сподели още Милева.

Ще има ли осъдени?

Пред " Свободна Европа " някогашният прокурор и сегашен юридически специалист към фондация " Антикорупционен фонд " Андрей Янкулов изяснява, че съществува огромна възможност лекарите, търгуващи с имунизационни документи, да останат ненаказани. Причината е, че имунизационният развой е регламентиран в няколко нормативни акта.

" По някаква причина, макар изключителната значимост на имунизацията против COVID-19, регламентацията е разпръсната в Наредбата за имунизациите и заповедта на министъра, която единствено тук-там препраща към Наредбата. В заповедта не са избрани ясно лицата, отговарящи за провеждането на имунизацията, в това число за нейното документиране ", споделя юристът по здравно право Мария Шаркова.

Това основава комплициране, в това число измежду лицата, провеждащи имунизацията. На процедура заповедта урежда обвързване за въвеждане на данни в електронна система, само че не показва виновните за това лица, добавя юристката.

 Ковид-19 новата рецесия на XXI в.С код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

По думите на Андрей Янкулов по смисъла на наказателното право документът не може да бъде обсъждан като документ с погрешно наличие.

" За да има документ с погрешно наличие той би трябвало да има създател, а в документа не е помислено по този начин, че да има вписано авторство ", изяснява Янкулов.

Не би могъл да се употребява и специфичният текст от Наказателния кодекс за доставяне на някого с лъжливо удостоверение за положението на здравето му, тъй като удостоверяването на сложена ваксина не може да бъде признато като такова.

По думите на юрист Мария Шаркова всичко това може елементарно да се преодолее.

" Просто би трябвало да се уточни регламентацията. Трябва да се обсъдят всички благоприятни условия, включително актуализиране, т.е. изменение на заповедите, тъй че да не стават мотив за оправдаване на сходни практики ", споделя юристката.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР