Текстът е препубликуван от .Книгите на Никос Казандзакис притежават едно

...
Текстът е препубликуван от .Книгите на Никос Казандзакис притежават едно
Коментари Харесай

Морето на име Никос

Текстът е препубликуван от.

Книгите на Никос Казандзакис имат едно изключително свойство, присъщо на простите и гениални истории. Усещаш уюта на думите и искаш да прегърнеш героите, да заживееш с тях, да гледаш морето по през целия ден, даже и през зимата. И от време на време, когато доста те боли, или пък душата ти лети от благополучие, ненадейно скачаш да изтанцуваш едно сиртаки, с помощта на великата музика на Микис Теодоракис.

Животът на Казандзакис наподобява на бурно море. Той в никакъв случай не получава Нобел (изгубва с една точка от Камю, който твърди, че Никос е заслужавал премията " 100 пъти повече " ). В годините получава общо девет номинации за най-престижната литературна премия и допир до огромното кино. Филмът, основан на романа " Алексис Зорбас ", печели три награди и има цели осем номинации. Едва ли някой ще може да не помни пясъчния Антъни Куин и един от най-хубавите танци в историята.

Някъде сред огромните триумфи и писането се случват и катаклизми в персоналния живот на писателя - развежда се с първата си брачна половинка, с която са дружно над 15 години, и избира да бъде с Елини, неговата същинска уязвимост. Двамата имат дълга връзка по време на брака му, пътуват доста и прекарват едни от най-хубавите си моменти дружно. Именно Елини е тази, която буйно оказва помощ на брачна половинка си в преписването на ръкописите. След гибелта на Казандзакис тя се заема и с писането на биографията му. Дали има друга сензитивност на света, с изключение на женската, която е в положение да обхване всички нюанси от душата на Казандзакис? Може би, някъде, на някой бял плаж, където живеят боговете.

 Алексис ЗорбасС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

Вечното гръцко момче си отива от този свят на 74 години, оставяйки на надгробната си плоча най-запомнящата се епитафия:

" Не се надявам на нищо. Не се опасявам от нищо. Аз съм свободен. "

Нищо, че даже гибелта му не дава покой на тукашните изтерзани души. Православната гръцка черква не позволява тялото му да пристъпи прага ѝ.

" Тъй като нямам контракт с избран период с живота си, отпущам спирачката, когато стигна при най-опасната стръмнина. Животът на всеки човек е една железопътна линия, с нагорнища и надолнища, и всеки рационален човек пътува по нея със спирачка; но аз, и в това се състои моето достолепие, шефство, съм захвърлил от дълго време спирачката си, тъй като не ме плашат мен карамболите; карамболи назоваваме ние, служащите, дерайлирането. Да пукна, в случай че обръщам внимание на карамболите, които правя; денонощно препускам с цялостна пара, върша си кефа, па въпреки и да се пребия и да стана на части. Какво изгубвам? Нищо. Та белким, в случай че карам умната, няма отново да се пребия?! Ще се пребия. Тогава - огън бий! "

 Христос още веднъж разпнатС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка

" Почувствах още един път какъв брой простичко и налично нещо е щастието: чаша вино, печен кестен, звуците на морето. Нищо повече. "

" Ако бях огън, щях да пламтя. Ако бях дървосекач, щях да цепя. Но съм сърце и по тази причина обичам. "

" Истинската жена, да го знаеш, повече се радва поради насладата, която дава, в сравнение с поради насладата, която получава от мъжа. "

" Който може да легне с една жена и не легне, прави огромен грях! Да те повика, бре, една жена в леглото си и ти да не отидеш - погубваш душата си, да го знаеш! Тази жена ще въздъхне в деня на Страшния съд и тази въздишка ще те запрати, който и да си, каквито и добрини да си сторил, в Ада! " - Ако съществува Ад, ще отида в Ада, и то по тая причина. Не тъй като съм крал, убивал, изневерявал, не, не! Това не е нищо, Господ прости тези неща. Ала ще отида в Ада, тъй като онази нощ една жена ме очакваше в леглото си, а аз не отидох... "

" Имаш четка, имаш цветове - нарисувай си парадайс. "

" Каква странна машина е индивидът! Пълниш го с вино, самун, риба и репички, а от него излизат въздишки, смях и фантазии. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР