Текстът е препечатан от Свободна Европа. Надежда Цекулова дълги години

...
Текстът е препечатан от Свободна Европа. Надежда Цекулова дълги години
Коментари Харесай

Как взеха да намаляват точно тези, които трябваше да са станали повече

Текстът е препечатан от " Свободна Европа ". Надежда Цекулова дълги години работи като публицист с ползи в областта на опазването на здравето, обществената политика и човешките права. Основна част от професионалния ѝ път минава в стратегия " Хоризонт " на Българското национално радио. Има дейна активност за възстановяване достъпа до опазване на здравето на уязвими групи с фокус върху детското и майчиното здраве. В момента е шеф стратегия " Кампании и връзки " в Българския хелзинкски комитет.

Стефани, Руска и Вяра са акушерки. Млади, въодушевени. С откровено предопределение. Запознах се с тях около самодейността на Мрежа за модерна родилна грижа да поддържа акушерки от страната да завършат образование за консултанти по кърмене в София. Момичетата желаят да овладеят тънкостите на специалността и да бъдат оптимално потребни на дамите в най-важните моменти от живота им – когато раждат своите деца.

Вчера те, и всичките им сътрудници в специалностите, свързани с родилната грижа, имаха професионален празник. Миха се ръце, раздаваха се букети и бонбони и се говорихат високопарни думи за благородната специалност, която подарява живот.

Извън празничното лустро обаче акушерската специалност е една от тези, които през последните години " се топят " в международен мащаб. Това стана причина 2020 година да бъде оповестена за интернационална година на сестрите и акушерките. Целта е обществата и техните държавни управления да извърнат внимание на тези специалности, преди кадровата рецесия да е сложила актуалната медицина на колене.

Малко статистика

По данни на Национален статистически институт към 31.12.2018 година в страната работят малко над 3150 акушерки и 1400 акушер-гинеколози. Според съсловната организация на експертите по здравни грижи още 8000 акушерки са нужни, с цел да отговорят на потребността от качествени грижи за бременните и раждащите у нас.

Сериозен проблем е високата им междинна възраст – 53 години – както и неравномерното им систематизиране: в регионалните центрове Разград и Ямбол да вземем за пример има единствено един или двама акушер-гинеколози и 25-26 акушерки.

Протестите на експерти по здравни грижи през миналата година минаха под знака на настояването за по-високи хонорари. Достойнството на специалността обаче не се мери и не се изчерпва единствено с размера на работната заплата.

През последните десетилетия следенето на бременност и раждането се преобладават от лекарите акушер-гинеколози. Добрата процедура в други европейски страни демонстрира, че обезпечаването на продължаваща акушерска грижа за нискорисковите бременни води до по-евтина здравна помощ, до по-добри здравни резултати за майките и бебетата (по-малко интервенции, по-малко преждевременни раждания и по-малко изгубени бременности), както и до по-високо равнище на задоволеност на родилките.

Могат ли да работят без доктор до тях?

У нас акушерките са нормативно лишени от автономия и сега нямат опция да наблюдават бременност, да водят раждане и да оказват постпартални грижи без лекарско наблюдаване, макар че тъкмо това са написаните им пълномощия.

Министерството на здравеопазването е предложило законови промени, които могат да разрешат разкриването на напълно акушерски практики. Отказва се обаче опцията тези практики да подписват контракт със здравната каса, което значи, че в случай че решат да работят независимо, акушерките ще разчитат пациентките да им заплащат напълно от джоба си.

Дори и този проблем да бъде решен обаче, ще са нужни напъните на самото съсловие, с цел да се върне публичното доверие към акушерската специалност, на която сега се гледа като на подпомагаща.

У нас постоянно се подценява, че основаването на престиж в родилната грижа минава през слагането на дамите на фокус. На дамите, а не акушерката, лекаря, системата.

Жената и детето. Между живота и гибелта

Числата, които " ражда " българското майчино опазване на здравето, от години слагат страната ни измежду първенците по детска смъртност в Европейския съюз. Въпреки че през последните 20 години този индикатор е намалял повече от два пъти (6,4 умряли бебета до една годинка на 1000 раждания за 2017 година по отношение на 14,4 за 2001 г.), равнището остава двойно над междинното за Европейски Съюз (3,6‰).

Двойна над междинната за Европейски Съюз е и броя на мъртвородените на 1000 раждания.

По-зле от нас се показват само Румъния и Малта. По данни на НЗОК през 2019 година в страната са родили 55 048 дами. 7 от тях са умряли.

318 са мъртвородените бебета.

За едвам към 54% (30 405 бебета) здравната каса е платила клинична пътека за грижи за крепко новородено дете. Всички останали са били лекувани от някаква патология – най-малко по документи.

Събраните дотук цифри са неакуратен, само че индикативен измерител на качеството на грижите, които получават бъдещите майки в здравната ни система, и дават най-разбираемото обръщение, че

нещо в майчиното опазване на здравето не е наред.

По аргументи, които изискват дълъг и изчерпателен разбор, родилната медицина у нас настойчиво и дълготрайно се съпротивлява против рекомендациите на интернационалните здравни и професионални организации, каквито са СЗО (Световната здравна организация), FIGO (Международна федерация по гинекология и акушерство), ICM (Международна конфедерация на акушерките) и други

Всички те единомислещо през последните години работят за понижаване на цезаровите разрези и прецизен метод към използването на всяка здравна намеса в хода на раждането единствено при справедлива нужда, а не рутинно. Поставят в центъра на грижите връзката и доверието сред медицинския екип и бременната или раждаща жена, и потвърждават с десетки изследвания, че това е пътят към по-здрави и задоволени майки, по-здрави бебета и по-мотивирани и задоволени акушерки.

Издигането на акушерската специалност не е в контраст на интереса на дамите да получат уважителна и индивидуализирана грижа по време на своята бременност и раждане. Нещо повече – двата процеса са безусловно неделими.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР