Текстът е препечатан от сайта Трансмедия.Както се очакваше, Висшият съдебен

...
Текстът е препечатан от сайта Трансмедия.Както се очакваше, Висшият съдебен
Коментари Харесай

Главните прокурори и вътрешният човек

Текстът е препечатан от уеб страницата " Трансмедия ".

Както се очакваше, Висшият правосъден съвет не предложи номинации за нов основен прокурор. Съвсем разумно, тъй като колкото по-малко време дели този акт от лятната почивка на прокурори и жители, толкоз по-малко рецензия ще отнесат номинираните и номиниращите.

По-важният въпрос обаче е има ли значение личността на основния прокурор в една нереформирана правосъдна система. И разумният отговор е, че, да, има значение.

Личността постоянно има значение, а съществува и теоретичната опция най-малко при започване на 7-годишния си мандат първият обвинител да е окуражен да се хареса освен на ръководещите, а и на елементарните жители без неоправдателни присъди или висящи каузи. Може да се опита даже без подсещане от други места да доставя обвиняванията с по-солидни доказателства, та и съдът да си свърши работата. Ако новият обвинител в действителност има нужните качества и желязна воля, с цел да устои на

натиска, който неизбежно ще се упражнява

от заинтересувани среди по силата на инстинкта за самозапазване.

Личността на основния прокурор е единственото, на което може да се надяваме на този стадий. Във всеки се спотайва по един интуиция, безсънен или задремал, само че който може да разграничава положително от зло. Вътрешният човек у някои човеци се припокрива с външния, само че такива рядко се озовават по високите етажи на властта. А в случай че инцидентно се озоват, наподобяват като черни овце край добродетелните си бели посестрими. Престоят им в такова стадо е сложен, а от време на време се случва и да ги отстрелват.

В тази връзка прогнозите за избор на основен прокурор, стимулиран да държи безсънен вътрешния си човек, не са доста оптимистични съгласно спряганите имена за поста на Сотир Цацаров. Те всички са вътрешни хора – на системата, не по други критерии.

" Фаворитът на Сотир Цацаров за основен прокурор е неговият заместител Иван Гешев. Той наподобява подготвен да ескалира линията на брутална принуда и безсрамно обслужване на ползите на ръководещите и дружно с това, в персонален проект, демонстрира примитивизъм и несъобразителност. На този декор може да стартираме да съжаляваме за Цацаров. " Това споделя в изявление за " Медиапул " водачът на " Да, България " и някогашен министър на правораздаването Христо Иванов.

Изкарването на Гешев като възможен обвинител №1 би трябвало да ни подскаже, че Цацаров, както множеството му сътрудници преди него,

след по-продължителен престой във властта, изгубват всякаква визия по какъв начин наподобяват в профил,

доколкото в миналото са я имали. Никой, даже Цацаров, не би предложил скандална кандидатура като Иван Гешев, в случай че за претендентите за основен прокурор се гласуваше примерно като на евроизбори. Но прокурорското болшинство във Висшия правосъден съвет прави всяка компрометирана кандидатура допустима. Самият Гешев неотдавна заявява, че с 99% сигурност няма да се кандидатира за основен прокурор, а 1% оставя за бог, без да посочи кого тъкмо има поради.

Кариерата на Иван Гешев се развива бурно като заместител и острие на Цацаров таман след неуспехите му като началник на Специализираната прокуратура. Той бе водещ прокурор по знаковото дело " КТБ ", затлачено и обрасло с основателни подозрения за гигантска операция.

Иван Гешев е и един от прокурорите, които отхвърлят да подпишат обвинявания против притежателя на " Риск инженеринг " Богомил Манчев за заграбване на 18 млн. лева в интерес на " Уорли Парсънс " – компания, реализатор по контракта с НЕК за АЕЦ " Белене ". Впоследствие Гешев е изместен за малко в прокуратурата в Перник и върнат отново в София.

Един сякаш непряк подробност буди особена паника –

тайната връзка на българската прокуратура с съветската.

Освен срещите на основния прокурор с генералния прокурор на Русия Юрий Чайка, информация на " Дневник " демонстрира и тягата на съветско-руската прокуратура да " образова " българската евентуално на способи от времето на Вишински. Зад обстоятелството, че Чайка се оказа вътрешен човек на прокуратурата, евентуално се крие и една от аргументите за непомерното самочувствие на кръга към депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Според изпратена информация от прокуратурата по питане на " Дневник " за интервала 2013 година – 2019 година прокурори и следователи са били обучавани по разнообразни стратегии в страни от Европейския съюз, Съединени американски щати и Русия. Последната – същински колос в правораздаването.

Иван Гешев е водил делегация от прокурори в Русия през май 2018 година като началник на Специализираната прокуратура и е взел участие в кръгла маса на тематика " Противодействие на тероризма ". Официално.

Друг кандидат за позицията на основен прокурор е и шефът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който нашумя в " Апартаментгейт " с противозаконната си тераса, както и с цялостната активност на мегаоргана, който оглавява.

Има и една кандидатура, която наподобява по-скоро екзотична, с цел да е вярна.

Става дума за гласа на Сотир Цацаров – Румяна Арнаудова, чието име може би пробно бе пуснато в обращение. Тя е освен вътрешен човек на кръга към Цацаров и Делян Пеевски, само че и заради служебното си състояние, не е влизала директни борби и в кавги, а единствено ги е съобщавала след редакция на шефа си. Впечатленията от нейното обществено наличие могат да се оприличат на говореща холограма, четяща с еднакъв и неутрален глас позицията на Сотир Цацаров.

Наскоро стана ясно, че Румяна Арнаудова е участвала на незабавна среща сред Сотир Цацаров, Иван Гешев и още неколцина. Поканени са били и основните радактори и издатели на вестникарската империя на Делян Пеевски около сюжета към в. " Телеграф ".

Това даде мотив на Сотир Цацаров енергично да се изкаже в отбрана на свободата на словото. Звучи като анекдот.

Ако Румяна Арнаудова стане основен прокурор, ще е първата жена в историята на институцията. Ще е значим опитът й хем нищо да не оповестява, хем да го споделя безпрепятствено. Ще има положителни съветници.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (5)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР