Текстът е препечатан от Дойче веле. Заглавието е на Дневник.Тази

...
Текстът е препечатан от Дойче веле. Заглавието е на Дневник.Тази
Коментари Харесай

След 12 години мониторинг от Брюксел – резултати няма

Текстът е препечатан от " Дойче веле ". Заглавието е на " Дневник ".

Тази седмица се чака да отпадне един инструмент, натрапен само на България и Румъния като изискване за участието им в Европейски Съюз - Механизмът за съдействие и инспекция (Cooperation and Verification Mechanism), по-известен като мониторинг върху правораздаването и вътрешния ред. Целта му беше двете страни да доближат европейските стандарти на господство на правото - съществена полезност за Европейския съюз, планувана в член 2 на Договора за Европейски Съюз. Тогава в Брюксел към момента имаха вяра, че това може да стане с помощ от тяхна страна, която да докара до устойчиви на практика резултати във връзка с равнищата на корупция, медийната независимост, равенството пред закона в България и Румъния.

" Защото Юнкер даде обещание на Бойко... "

Но 12 години след въвеждането на МСП такива резултати няма. А българските ръководещи чакат ръководителят на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер да съблюдава обещанието си, обещано през февруари 2016 година, че " по време на мандата на тази комисия България ще излезе от механизма ". До края на този мандат - 31 октомври, остава малко повече от седмица, а в същото време ще бъде оповестен и последният отчет на Европейска комисия по Механизма за съдействие и инспекция (МСП) - с изгледи да бъде комплициран неговият край.

Какво би означавало това за България и българските ръководещи в седмица, в която са планувани два избора – на локална власт и на единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев? Бившият правосъден министър и водач на " Да, България " Христо Иванов счита, че " властта ще обвърже отпадането на мониторинга не просто като успех за избора на Гешев като основен прокурор, а с цел да го трансформира в ракета-носител за още по-голяма репресивност, безвластие, " пеевщина " в медиите ".

В тази връзка той напомни смяната в хронограмата за избора, в началото очакван да се състои през ноември, след локалния избор. Но през септември пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) насрочи чуването и избора за 24 октомври – в седмицата, когато се чака да бъде оповестено отпадането на мониторинга. " Гешев е не просто избор на една личност за основен прокурор, Гешев е политическа стратегия за изцяло политическо стягане на режима в България ", съобщи Христо Иванов. Бившият правосъден министър предвижда, че България ще става " все по-несигурна членка на Европейски Съюз ", защото върховенството на закона не подхожда даже на минималните европейски стандарти. В дълготраен проект това значи проблеми за Европейски Съюз, който по геополитически аргументи би трябвало да поеме гаранции върху общата си сигурност, счита Иванов и дава образец с блокираното от френския президент Макрон разширение на Европейски Съюз със Северна Македония и Албания.

Отпадането на Механизма за съдействие и инспекция бе дадено на Борисов както от Юнкер, по този начин и от един от неговите заместници Франк Тимерманс, представител на другото огромно политическо семейство в Европейски Съюз - на социалистите. " Като част от този и сходни политически пазарлъци механизмът загуби всякаква политическа тежест и отпадането му бе предизвестено ", разяснява Христо Иванов. Според него с отпадането на мониторинга Брюксел би показал отвод " да ни придърпва " към себе си и България ще бъде изтласкана в някаква външна страна.

Брюксел няма да си затваря очите

Ако забележим " събаряне " на МСП, то това няма да значи, че България е решила проблемите с върховенството на закона, нито, че Брюксел има намерение да си затваря очите за тях, разяснява Весела Чернева, шеф на българския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

Чернева означи, че сегашният механизъм ще бъде модифициран в различен, обвързван с бюджета на Европейски Съюз, който до няколко месеца ще бъде показан от новата Европейска комисия. Този нов механизъм ще направи косвена връзка с Копенхагенските критерии (критериите, на които би трябвало да дава отговор всяка страна, претендент за Европейски Съюз - б.а.). Това значи, че в случаи на нарушавания на свободата на медиите, на независимостта на правосъдната власт ще бъдат намалявани европейски средства за обособени страни членки, изясни Весела Чернева.

" Ситуацията в Полша и Унгария и изключително тоталитаризмът на Орбан докара до желанието да се разшири механизмът, а не да бъде вдигнат ", уточни шефът на EСВП. Вариантът със прекъсване на евросредства би подействал като доста по-ефективна мярка при нарушавания на върховенството на закона, в това число при потъпкване на свободата на словото, в сравнение с годишните отчети по МСП.

Не промените, произлизащи от тях, които София по този начин и не извърши – или манкира, а прегръдките сред Борисов и Юнкер ще оказват помощ за свалянето на механизма. А даже и с него, България отново стигна до една-единствена кандидатура за основен прокурор. Такава безалтернативност нямаше даже през 2012 година, когато бе определен актуалният - Сотир Цацаров, пред останалите двама претенденти Галина Тонева и Борислав Сарафов. (Макар че към този момент бе прочут като " любимец на ръководещите ", а по-късно фразата на един прокурор към Борисов: " Не ми се подсмихвай, ти си го избра! ", разсея и последното подозрение за нагласена победа.)

Отпадането на мониторинга ще резервира Данаил Кирилов на поста правосъден министър – с който той даде обещание да се раздели, в случай че механизмът бъде непокътнат. За ГЕРБ това надали би било проблем, те разполагат с задоволително данаилкириловци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР