Текстът е препечатан от Дойче веле.С разкритата информация за надплатените

...
Текстът е препечатан от Дойче веле.С разкритата информация за надплатените
Коментари Харесай

Слави Трифонов ли ще е новият спасител?

Текстът е препечатан от " Дойче веле ".

С разкритата информация за надплатените партийни дотации Слави Трифонов означи точка против партийната система. Стана ясно, че в прорез със закона на няколко партии (ГЕРБ, " Българска социалистическа партия за България ", " Обединени патриоти ", Движение за права и свободи и " Воля " ) са изплатени не по полагащите им се 11 лева за получен глас, а по 13.25 лева Възмутително е, че въпросните обединения са усвоили милиони повече от това, което им се поставя, и по този начин са бръкнали още по-дълбоко в изтънелите джобове на данъкоплатците в най-бедната страна в Европейски Съюз.

В случая обаче не това е най-скандалното. Истинският проблем е другаде: в страна, която се дефинира като " правова " и " демократична ", е нужно един шоумен, пренебрежително именуван " чалгар ", да повдигне тематиката, с цел да се задейства основният прокурор. Ако Слави Трифонов не бе блъснал с пестник по масата, политиците щяха несмущаемо да продължат да си " сипват в допълнение " ; щяха да бъркат с блажени усмивчици в държавната хазна, която " суверенът " им е поверил, когато и както им скимне. Това е пределно ясно.

Сега оставката на финансовия министър Владислав Горанов още веднъж е на дневен ред, изключително след нелепите му оправдания, че законът бил посредствен и незадоволително явен. Възниква разумният въпрос: по какъв начин най-малко един път " скритите " малки врати в нормативната база не навредиха на ползите на самите " национални избраници? Отговорът естествено е: тъй като в тях е " и хлябът, и ножът ".

Парламентарната комисия по правни въпроси поддържа законопроекта на Министерския съвет да бъдат върнати надвзетите дотации единствено за последните 3 години (26 май 2016 - 30 април 2019). Сумата се прави оценка на към 14.5 млн. лева Предстои гласоподаване в пленарна зала. Като имаме поради, че въпросните партии са дружно в следващото юридическо мочурище (но за тях - златна мина), което сами сътвориха, не е изключено надплатени дотации да се връщат/удържат тогава, когато нечии партийни приятели стартират да връщат жилища. Вече знаем, че за сагата с отклонените евросредства за къщи за посетители ще заплащат данъкоплатците.

" Става ли " Слави Трифонов?

Г-н Трифонов към този момент сложи въпроса за намаляването на партийната дотация до лев/глас на инициирания от него референдум, извършен през ноември 2016 (тогава единствено 12 хиляди гласа не доближиха, с цел да стане резултатът от него задължителен). Разкритието, което Трифонов направи в този момент, наподобява работи в интерес на главната му " теза ", че актьорите на политическата сцена меко казано " не стават ". Лукавите систематизирания от вида на " всички са маскари " съдържат в себе си и претенцията, за това, че този, който ги прави, може да предложи опция.

Дойде ли часът Слави Трифонов да слезе от " ферарито с цвят червен ", с цел да влезе в политиката? Има ред сигнали, че е решил да направи таман това, а бойното кръщение на неговия политически план може би ще бъдат локалните избори през есента. На 31 юли, след 19 години в ефир, " Шоуто на Слави " ще спре излъчването си, а Трифонов и екипът му наподобява нямат интерес от нов контракт с bTV (възможно е неизвестността към ориста на предаването да е и рекламен трик, само че bTV май към този момент са намерили заместител на Слави).

Ако няма да забележим " Ку-ку партия ", поражда въпросът: за какво въобще бе нужен кастингът за политици, който Трифонов направи (една от участничките в кастинга към този момент се осъществя - Цветелина Петкова, зам.-председател на учредения в двореца Врана клуб " Милениум ", изненадващо бе включена и определена в евролистата на БСП)? Освен това още през май настойчиво се заприказва, че политическият план на Слави Трифонов ще бъде разгласен при започване на юни, а шоуменът разговарял с претенденти за кметове и " опипвал почвата " благодарение на социолози.

На пръв взор, политическият подтекст е удобен за възможен политически план на Слави Трифонов. ГЕРБ още се борят с вредите от " Апартаментгейт " ; Българска социалистическа партия реши да влезе в следващата серпантина на самоизяждането; две от патриотичните обединения, които са част от управническата формула - " Атака " и НФСБ - се показаха доста едва на евроизборите. Може би на този " поразреден декор " тези близо 70%, които не отидоха да гласоподават на 26 май, ще бъдат стимулирани от следващата месианистка рекламация, този път с чалга-патриотични обертонове?

Конкуренцията в нишата на чалга патриотизма обаче е яростна. Безброй политици облякоха носии. Днес повече от всеки път претендентите да ни оправят страната желаят да се пришият към " антиистаблишмънта " ; предрешили са се като хъшове; ще им се да минат за поборници за независимост и правдини. Има доста " управленци ", които знаят и хорце да тропнат, и чеверме да завъртят

Общ план с Мая Манолова?

За да изпъкне, Слави Трифонов може да сочи към свадите със дотациите, жилищата, терасите, къщите за посетители и прочие, да клати укорително глава, да размахва пръст, да пакетира всички в един замърсен кюп и да се провиква: " Ние сме разнообразни! ". Но преди да се качи " горе на черешата ", неговата партия би трябвало да има построени структури, които са от голямо значение изключително за локалните избори. Ще бъде мъчно новата групировка да пусне корени без съществуването на щаб от специалисти с опит в партийното строителство, а за момента такива не се виждат. Не е изключено шоуменът да направи общ план с Мая Манолова. Омбудсманът има освен висок рейтинг, само че и огромен опит в политиката.

Слави Трифонов обаче позволи тежка политическа неточност със сервилното изявление, което направи с премиера Бойко Борисов. Поведението на шоумена по време на това предаване разочарова мнозина от тези, които привидяха в него човек, кадърен да събори статуквото. Нищо чудно тогава да забележим следващата патерица на Борисов, този път прикрита като пееща " Ку-ку партия ". Този номер още не се е изтъркал, може да подлъже значително гласоподаватели. Популярността на Слави обаче мина своя разцвет и, въпреки към момента да е висока, малко по малко върви към залез. Политическият план на Трифонов може да се окаже мъртвороден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР