Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.С

...
Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.С
Коментари Харесай

Когато висотата срещне посредствеността

Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна стопанска система.

С промените в Конституцията от 2015 година се уголемяват пълномощията на Инспектората към Висшия правосъден съвет (ИВСС). Така на процедура, с изключение на да прави инспекции за качеството и срочността на актовете на съдиите и прокурорите, ИВСС се трансформира и в правосъдното КПКОНПИ, пред което магистратите подават имуществените си заявления. На 18 юли тази година, в нарушаване на закона, инспекторатът разгласява имуществената декларация на арбитър Мирослава Тодорова без да заличи нейните персонални данни и данните на фамилията ѝ. Файлът бе наименован " NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII ".

" Извинявай, другарче, повече няма да върша по този начин " - по този метод прозвуча писменото пояснение на основния правосъден контрольор Теодора Точкова по случая. Извинението обаче не е резултат от осъзнаване на породеното зло, а идва под давлението на външни фактори като медиен интерес.

Освен комсомолско козируване на властта, обяснението показва и цялостно неуважение на персоналното достолепие, цялост и персонален живот на български жител и редови магистрат. В подобен миг (на тежко нарушение) няма потребност от надиплени заявления с детайли на опрощение, с каквито реагира и Висшият правосъден съвет. Все отново Висш съдебен съвет следва да ползва закона, а не да го декламира. Това е по този начин, тъй като сходно " опрощение " не поражда нищо в правния и публичен мир.

В правния, тъй като по никакъв метод не стана ясно по какъв начин тъкмо е осъществено нарушаването и какви правни последствия ще настъпят, т.е.:

1. Каква ще е грижата за потърпевшия магистрат;

2. Кои институции и по какъв метод ще вземат участие в установяването на фактическото състояние и отговорността, която следва да се понесе в резултат на това от основният правосъден контрольор като началник на ИВСС?;

3. Какви ограничения ще се подхващат, с цел да няма рецидив на немарливостта и умишленото причиняване на зло в бъдеще?

В публичен, тъй като затвърждават усещането, че индивидът в тази страна няма значение, а когато не пристава на лакомата власт, е употребен за наставление и предизвестие за всички, които биха позволили еретичната мисъл да не нахранят властовата паст. Поредната импотентна ad hoc декларация на Висш съдебен съвет пък единствено демонстрира, че " намира за недопустимо " е новото " оправяй се, не ни пука изключително ".

Това чувство единствено се ускорява с отхвърли на основния контрольор да се яви персонално пред Висш съдебен съвет, с цел да бъде изслушана по отношение на нарушаването (вероятно решението да не си прекъсне отпуска е тежко, колкото и на шефката на НАП). Изслушването на арбитър Тодорова обаче бе значимо освен като урок по достолепие, само че и като компактно наличие с обосновано говорене по обстоятелствата и техния разбор. Като контраст на институционалното безволие, изразено в отсъствието на ръководителя на ИВСС Точкова.

И тъй като мандатът на госпожа Точкова като основен правосъден контрольор в Инспектората към Висшия правосъден съвет е към своя заник можем да кажем следното - тя е следващият апаратчик, който с наличие и държание може да обезсмисли поверената му институция, която и да е тя. Отбелязваме две паметни за мандата ѝ дейности на инспектората:

ИВСС не откри нищо неправилно от срещата сред Георги Гергов, Сашо Дончев и настоящия основен прокурор Сотир Цацаров. С това деяние ИВСС затвърди прокуратурата като законно средство за политически и стопански натиск;
ИВСС не откри правно съображение да накаже председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева при обективно открито нарушаване. Припомняме, че Дончева непозволено иззема делото за постройката на банкрутиралата КТБ от арбитър Милен Василев. Така при голям брой нарушавания още веднъж не се стигна до наказване.
И до момента в който лятната почивка прелъстява с безметежност, спокойствието (в смисъл на необезпокояваност) на недосегаемите ражда институционален произвол, който смазва всеки, застанал на пътя на стремящата се към тотално владичество и послушание власт.

Ползваме случая да напомним на госпожа Точкова финалното изречение от концепцията ѝ като претендент за основен правосъден контрольор от 2014 година: " Само взаимните старания на всички институции и магистрати ще трансформират отношението на обществото към правосъдната система. В този смисъл не следва да се не помни казаното от Целз, че правото е изкуство за положителното и справедливото. " Разликата сред написаното и стореното също NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР