Текст на Чарли Дъксбъри, публикуван в . Преводът и заглавието

...
Текст на Чарли Дъксбъри, публикуван в . Преводът и заглавието
Коментари Харесай

Новото нормално в Швеция: Бомби и убийства край Стокхолм frognews.bg

Текст на Чарли Дъксбъри, оповестен в. Преводът и заглавието са на ФрогНюз.

 

Когато гърмежът мина през предградието на Стокхолм Хеселби в делнична вечер предходната седмица, аз седях в хола си и се готвех да изпратя SMS.

 

Предните прозорци се разтресоха толкоз мощно, че си помислих, че могат да се счупят, и прекъснах писането по средата на думата.

 

Когато се качих на горния етаж, с цел да ревизира дали щерка ми е добре, тя излезе от спалнята си с комплициран тип.

 

„ Почти съм сигурна, че това беше бомба “, споделих, до момента в който сирените на колите на службите за незабавна помощ изпълваха вечерния въздух.

 

Не съм специалист по това по какъв начин звучат бомбите, само че тази година към този момент имахме две бомбени набези в тази част на града, тъй че възможностите бяха това да е номер три.

 

Първият бомбен атентат, през януари, направи дупка с размерите на футболна топка в жилищен блок покрай мястото, където постоянно карам колело. След нападението бяха осъществени четири ареста, оповестиха тогава локалните медии.

 

Вторият, през март, срина радикално цяла редица дървени терасовидни къщи зад гимназията на сина ми. След това нахлуване бяха арестувани шестима души.

 

Тази бомба беше още по-близо до дома ни.

 

От фотосите, оповестени в шведските новинарски уеб сайтове, видях, че постройката, която е била цел, е жилищен блок по пътя ми към локалния магазин. Нямаше незабавни известия за арести по случая.

 

Можех да видя по какъв начин жителите вървят по счупените стъкла и се изтеглят в близкото начално учебно заведение. Трима души бяха откарани в болница.

 

Това, което стартира като вътрешен спор сред съперничещи си наркобанди, се трансформира в серпантина от набези за възмездие, защото членовете на бандите - постоянно разочаровани в опитите си да се убият взаимно - започнаха да бомбардират домовете на фамилиите си.

 

Тези членове на фамилиите - родители, братя и сестри, братовчеди - живеят в целия Стокхолм и в централния югоизточен район на Швеция, което придава на нападенията видимо инцидентен темперамент.

 

Часове след нападението против жилищния блок в Хеселби бомба раздира предните стени на апартамент в Линшьопинг, град на 200 км на юг.

 

Дни по-късно 25-годишна жена бе убита в Упсала, на 70 км северно от шведската столица, от бомба, сложена пред неверната къща.

 

Насилието е толкоз интензивно, необятно публикувано и безредно осъществено - за осъществяването на нападенията постоянно се наемат неопитни младежи - че тук нараства чувството, че никой не е в сигурност от него.

 

Досега през тази година в Швеция са осъществени 134 бомбени набези, спрямо 90 през цялата 2022 година В същото време броят на стрелбите остава доста висок спрямо други европейски страни: 289 до момента през тази година и 391 през 2022 година в страна с население от 10 милиона души.

 

Миналата седмица млад мъж беше убит наоколо до футболно игрище в южната част на Стокхолм, до момента в който десетки дребни деца тренира. Един треньор описа, че е отвел към 60 деца в далечния ъгъл на игрището, с цел да не бъдат наранени от заблудени патрони. Нямаше незабавни известия за арести по случая.

 

„ Всички бяха доста смутени “, сподели треньорът пред националната телевизия SVT. “Всички бяха уплашени “.

 

В четвъртък вечерта министър-председателят Улф Кристершон направи рядко срещана „ тирада към нацията “, която беше излъчена онлайн по националната телевизия, явно за да покаже, че се занимава със случая.

 

Той се опита да очертае по какъв начин държавното управление му възнамерява да се оправи с насилието посредством увеличение на полицейските запаси, по-дълги присъди за наказани нарушители и нови пълномощия за наблюдаване. Той даже повдигна концепцията за приканване на армията след 11-те смъртни случая, свързани с банди, единствено през септември.

 

Но той също по този начин трябваше да признае крайността на обстановката както в исторически проект, по този начин и в съпоставяне със прилежащите страни.

 

„ Швеция в никакъв случай не е виждала сходно нещо “, сподели той. „ Нито една друга страна в Европа не е очевидец на сходно нещо “.

 

Кристершон, водач на дясноцентристката Умерена партия, завоюва изборите предходната есен с обещанието да се оправи с престъпността по-късно, което той се опита да показа като години на неуспех от страна на неговите „ наивни “ прародители социалдемократите.

 

Заедно със своите извънредно десни поддръжници от Шведските демократи Кристерсон се пробва да свърже възходящата насилствена престъпност с високите равнища на имиграция и това, което той назовава неприятно ръководена интеграция.

 

Липсата на прогрес в битката с насилствената престъпност обаче към този момент подкопава доверието в неговия разбор на казуса и в способността му да промени нещата. Проучванията на публичното мнение демонстрират възходяща поддръжка за социалдемократите и застой в поддръжката за умерените.

 

Правителството към момента не е изправило пред съда най-известния водач на шведска тайфа - Рава Маджид, който продължава да работи видимо безнаказано от Турция, където неотдавна получи поданство.

 

Смята се, че конфликтът сред Маджид и някогашния му съдружник Исмаил Абдо стои в основата на огромна част от неотдавнашните прояви на принуждение в Стокхолм.

 

Пред жилищния блок в Хьоселби на сутринта след атентата група поданици се бяха събрали до полицейския кордон в нещо като шокирана тишина.

 

Един възрастен мъж, който не искаше да назове името си, сподели, че е израснал в постройката и се е върнал, с цел да види вредите, тъй като не може да повярва, че нападението може да се е случило тук.

 

Една неназована жена, която е била евакуирана, съобщи пред локалното радио, че не знае по какъв начин е излязла от къщата след гърмежа и къде ще прекара идната нощ.

 

През идващите дни счупеното стъкло било отнесено, а върху напуканите рамки на прозорците били заковани дървени дъски.

 

Но в понеделник сутринта над Хьоселби още веднъж се издига пушек, откакто в 6:28 ч. сутринта експлозия в терасовидна къща провокира огромен пожар.

 

Адресът е обвързван с мъж, упрекнат за пукотевица, обвързвана с тайфа, в южно предградие предходната седмица.

 

Взрив номер четири за годината.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР