Най-популярното китайско шоу за таланти беше спряно след шум около отношението към покойната поп звезда Коко Лий

...
=текст data-component-name=редакторска бележка class=editor-note inline-placeholder> Бележка на редактора: Регистрирайте се
Коментари Харесай

="текст" data-component-name="редакторска бележка" class="editor-note inline-placeholder"> Бележка на редактора: Регистрирайте се за бюлетин, който изследва какво трябва да знаете за възхода на страната и как той влияе върху света.

Едно от най-популярните шоута за таланти в Китай беше спряно, след като твърдения за малтретиране, отправено от покойната поп звезда Коко Лий, предизвикаха възмущение в китайските социални медии.

Яростната реакция срещу „Пей! China“, телевизионно риалити състезание по пеене, моделирано по глобалния хит „The Voice“, изтри милиарди от пазарната стойност на своята продуцентска компания през изминалата седмица след призиви за бойкот от зрители и фенове на Лий. Това също накара телевизионния оператор на шоуто да започне разследване.

С нарастването на обществения гняв телевизионният оператор Zhejiang Media Group обяви в петък, че ще спре излъчването на шоуто.

„Като се има предвид, че проблемите на „Пей! Китай, повдигнати от зрители и интернет потребители, се разследват, програмата е спряна“, каза телевизионният оператор в изявление в сайта на социалните медии Weibo.

Лий, изключително влиятелна китайско-американска певица и актриса, участва в „Пей! Китай” като съдия и ментор през 2022 г.

Тя почина в началото на юли на 48 години след дълга битка с депресията, според семейството й.

 Певицата Коко Лий пристига на червения килим на церемонията по връчването на наградите Weibo за 2016 г. на 16 януари 2017 г. в Пекин, Китай. class= Певицата Коко Лий пристига на червения килим на церемонията по връчването на наградите Weibo за 2016 г. на 16 януари 2017 г. в Пекин, Китай. Visual China Group/Getty Images

Спорът избухна миналата седмица, когато онлайн се появиха аудиозаписи, за които се твърди, че са на Лий, която твърди, че е била малтретирана от продуцентския екип на шоуто.

В деветминутния клип гласът, за който се твърди, че е Лий, обвини шоуто, че несправедливо е елиминирало нейния наставляван, който е получил по-висок резултат от останалите състезатели, преминали към следващия кръг.

Гласът в записа твърди, че тя е била принудена да напусне сцената, след като е протестирала срещу резултата, и впоследствие е била заглушена и „заплашвана“.

Говорителят също обвини продуцентския екип на шоуто, че умишлено я е накарал да падне на сцената по време на последните й снимки през октомври миналата година, когато тя страдаше от нараняване на крака.

„Аз съм певица от 28 години, но бях унижена на сцената. Бях тормозен - каза гласът.

CNN не може независимо да провери автентичността на записите.

„Недоразумения“

Аудиоклипът се разпространи в силно цензурирания интернет на Китай и предизвика обществен гняв. Инцидентът скоро стана водеща тема в китайския сайт за микроблогове Weibo, където свързан хаштаг е видян 2,8 милиарда пъти.

В изявление от миналия четвъртък „Пейте! Китай” осъди изтичането на записите, твърдейки, че са „злонамерено редактирани”. То не оспорва, че гласът в записите принадлежи на Лий и каза, че предишните „недоразумения“ със звездатавече са били изяснени.

„Като ментор на „Пей! Китай 2022, Коко Лий се посвети на работата“, се казва в изявлението. „Недоразуменията през този период вече бяха разрешени чрез комуникация по онова време. Няма да обясняваме допълнително проблема от уважение към починалия.“

Това изявление не успя да успокои обществения гняв и призивите за бойкот на шоуто продължиха онлайн в Китай.

От миналия четвъртък, деня, в който записите за първи път се появиха онлайн, цената на акциите на продуцента на шоуто Star CM Holdings е намаляла повече от половината, изтривайки около 3 милиарда долара от стойността си.

CNN се обърна към Star CM Holdings за коментар по-рано през седмицата и се свърза отново в петък след решението на телевизионния оператор да спре предаването.

Редица бивши участници в шоуто и обществени личности изразиха подкрепа за Лий в социалните медии.

Видеоклипове, показващи как Лий се кара на сцената с продуцентския екип за отношението към нейния наставляван, също се появиха в китайските социални медии, което допринесе за нарастващия обществен гняв.

В предишно изявление, публикувано миналата неделя, Zhejiang Media Group призна, че шоуто е срещнало проблеми и „не е оправдало очакванията“ на своите зрители.

Той призова продуцентския екип на шоуто „да се вслуша сериозно в мненията на всички и ефективно да поддържа справедливост в програмата, така че всеки участник да бъде уважаван“.

„В отговор на проблемите, от които всички са загрижени, ние ще проучим допълнително и ще проверим по отговорен начин“, добави той.

Бойкотът срещу „Пей! Китай“ се разпространи и сред спонсорите на шоуто. В Weibo потребителите наводниха акаунтите на спонсорите с коментари, призоваващи ги да изтеглят инвестиции от шоуто.

В петък спирането на шоуто се превърна в топ тенденция в Weibo, привличайки 100 милиона гледания за по-малко от час. Много потребители приветстваха този ход, призовавайки за задълбочено разследване. Други призоваха програмата да бъде забранена за постоянно.

Роден в Хонконг и израснал в Съединените щати, Лий постига успех в Азия през 90-те години, продавайки милиони албуми с песни на английски, мандарин и кантонски.

Лий даде гласа си на героинята на Дисни Фа Мулан във версията на мандарин на „Мулан“, издадена през 1998 г., и беше най-известна с изпълнението на номинирана за Оскар песен в хитовия филм от 2000 г. „Клекнал тигър, скрит дракон“.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР