Текат последните дни на служебното правителство на Стефан Янев, остават

...
Текат последните дни на служебното правителство на Стефан Янев, остават
Коментари Харесай

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

„ Текат последните дни на служебното държавно управление на Стефан Янев, остават още два месеца до края на първия президентски мандат на Румен Радев. А тъкмо след две седмици - на 14 декември, ще се организира последната за годината среща на върха на Европейски Съюз, на която Брюксел чака България да даде „ зелена светлина “ за присъединението на Скопие и Тирана към Европейски Съюз.И тъкмо в този миг, по самодейност на македонския министър председател в оставка Зоран Заев, се организира телефонен диалог с Румен Радев. Това съобщи пред  " Епицентър "  Велизар Енчев.

Според него претекстовете на Заев за експресния разговор са ясни – да сондира готовността на България за компромис, който ще му даде глътка въздух за оставане на премиерския пост,  а капитулацията на София може дори да го направи народен воин.

„ Всъщност „ компромисът “ в договарянията по оста Скопие-София, както го назовават в Брюксел, е другото име на капитулацията. Но езикът на дипломацията е подобен – той щедро захаросва горчивите решения, с цел да се преглътнат по-лесно от губещата страна. Защо обаче министър председателят на Северна Македония търси разговор с президента на България, а не с сътрудника си Стефан Янев? Поне за мен отговорът е един – защото цялата изпълнителна власт към момента е в ръцете на Румен Радев и единствено от него зависи позицията ни по „ македонския въпрос. И по какъв начин протича този телефонен диалог, който през днешния ден е централна тематика в скопските медии? “, пита Енчев.

По думите му от формалното известие  се схваща, че по време на диалога са разисквани аспекти от двустранните връзки сред България и Република Северна Македония, ефикасното съблюдаване на правата на хората, които намерено се изявяват като българи в югозападната ни съседка, както и европейската вероятност на страната…

„ И нито дума за „ систематичното заличаване на българското културно- историческо завещание в Северна Македония, за изкореняването на езика на омразата и превратното пояснение на българската история в учебниците и музеите… “ Цитатът не е мой, това са думи на президента Радев, изречени на Срещата „ ЕС-Западни Балкани “, провела се на 6 октомври т.г. в Словения. Какво кара Румен Радев да не помни своето словенско обръщение към Скопие и да се ограничи единствено до правата на българите в Северна Македония? И за какво България въобще повдига подобен въпрос, откакто е ясно, че той е нож с две остриета? “, добавя още той.

Енчев е безапелационен, че да настояваш за вписването на българско малцинство в македонската конституция е освен наивно, само че и рисково. 

„ Тази концепция, прочее призната с възторг в Скопие, води до две неподходящи за България последствия. Първо - по този начин ние признаваме, че „ македонският етнос “ няма нищо общо с българския, второ – даваме международно-правно съображение на другата страна да желае признание на „ македонско малцинство “ в Пиринския край. Нека не си затваряме очите пред истината - това ще са две пагубни за нас самопризнания, водещи до пренаписване на Средновековната и Възрожденската ни история съгласно македонисткия прочит. Защо в телефонния диалог със Зоран Заев президентът загърбва позицията си от 6 октомври и слага акцента върху незначителен въпрос в договарянията, освен това въпрос, който жертва националните ни ползи? “, приключва Велизар Енчев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР