Текат масови назначения в министерства и агенции, пише в. Труд Назначения

...
Текат масови назначения в министерства и агенции, пише в. Труд
Назначения
Коментари Харесай

Нинова ударно сменя шефове на държавни фирми

Текат всеобщи назначения в министерства и организации, написа в. Труд

Назначения на “наши хора ” на държавни постове в последните дни на държавното управление в оставка стремително тече в министерства и компании с държавно присъединяване. По страниците на ведомствата всеобщо се афишират състезания, откри инспекция на “Труд ”.

Рекордьор по промяна на шефове е Корнелия Нинова, която скандализира бизнеса с провеждането на тридневни авансово нагласени състезания за попълване с партийни приятели директорските постове в държавни сдружения и бордове в най-големите държавни компании в системата на Министерството на стопанската система и промишлеността. Целта на нагласените състезания е да бъдат устроени за 5 години напред правилни фрагменти на Нинова.

Експерти от икономическото ведомство предоставиха на “Труд ” документи, които демонстрират, че процедурите за състезанията се афишират в петък следобяд, а срокът за подаване на документи изтича в… понеделник. За да не стават неточности и да се предотврати всяка опция за явяване на инцидентен (не наш) човек.

С тридневен период за кандидатстване бяха състезанията в стратегически предприятия за българската стопанска система – сдруженията Кинтекс, Вазовски машиностроителни фабрики – ВМЗ и Ел Би Булгарикум.

Следва различен тридневен конкурс в цялостно медийно затъмнение – за шефове на Държавна консолидационна компания, Национална компания “Индустриални зони ” и Българска организация за експортно обезпечаване (публични сдружения със стотици милиони активи и проекти).

Чрез Държавната консолидационна компания (ДКК) Нинова организира състезанията в цялостен мрак. И до през днешния ден липсва оповестен лист на позволените претенденти ( “нашите хора ”), макар че неуместните към този момент са отстранени.

Как става това разказва в профила си във Facebook Александър Михайлов, някогашен началник на “Кинтекс ”, два пъти уволняван от Нинова.

Ето какво написа той:

“Реших да проведа опит, като подам документи за присъединяване, с цел да проследя по какъв начин ще се развият състезанията. Беше ми доста забавно да видя по какъв начин и на какъв стадий ще измислят причина да ме отстранят. Получих съобщение, че съм отхвърлен, тъй като не давам отговор на следното условие за претендентите: “да са честни и да имат добра известност ”. Забележете, това не се удостоверява с документи или по различен справедлив прийом, а единствено с “усещането на оценителната комисия ” – идеалният инструмент за премахване на нежелани претенденти. След като получих уведомлението за премахване, което обявявам тук, взех решение да изчакам, с цел да дам време на комисията да оповести “благонадеждните претенденти ”, които е позволила до писмената част на състезанието. Такава информация до през днешния ден липсва на уеб страницата на ДКК ”, написа още Михайлов.

Той разяснява, че три дни са извънредно незадоволителни, с цел да се откри квалифициран човек, на който да се повери ръководството на милиони държавни пари. Особено, когато два от тези 3 дни са почивни. Времето обаче е задоволително за изначално избраните от ръководителя на Българска социалистическа партия партийни приятели, които авансово (най-вероятно) са известени и към този момент са подготвили листата с документи.

“Труд ” научи, че състезанията на Нинова и опитите є да устрои свои хора с постове в последния миг са възмутили нейни сътрудници от Министерски съвет и са довели до препирня с премиера в оставка Кирил Петков. Резултатът бил прекъсване на част от неуместните състезания.

Второ дело против Корнелия Нинова заведе през вчерашния ден някогашният шеф на “Кинтекс ” Александър Михайлов, заяви той за “Труд ”.
“На 13 юли бе първото съвещание по делото, което заведох по Наказателно-процесуален кодекс против Нинова за нейните откровени неистини по мой адрес. Адвокатът є се бил разболял и идващото съвещание бе планувано за есента. Тогава обаче госпожа Нинова ще може да се скрие зад депутатския си имунитет и да се защищити от наказателна отговорност за всички безобразия в Министерството на стопанската система и промишлеността ”, изясни Михайлов.

Той обаче внесъл през вчерашния ден и иск по Граждански процесуален кодекс, тъй че Нинова няма да може да се скрие зад имунитета си. Михайлов е уверен, че ще завоюва делото и ще подари цялата сума за щедрост.

Властта нападна в Конституционен съд възбраната за промени в правилниците на министерствата

Правителството в оставка на Кирил Петков нападна в Конституционния съд (КС) признатата от Народното събрание възбрана до 31 август 2022 година да се вършат промени в устройствените правилници на първостепенните бюджетни разпоредители.

Тя беше направена при актуализацията на бюджета и тогава в §22 от закона беше записано: “Промени в устройствените правилници на първостепенните разпоредители с бюджет могат да се вършат след 31 август 2022 година ”. Забраната бе наложена, с цел да не могат в 12 без пет министрите в оставка под претекст преструктуриране във ведомства, организации и държавни компании да уволняват специалисти, с цел да назначават свои хора.

Независимо от възбраната решенията от последното съвещание на Министерски съвет демонстрират, че се вършат промени в устройствените правилници на министерство на финансите и на министерство на правораздаването.
Асен Василев поставя собствен другар за началник на нов институт


Георги Клисурски

В последния миг държавното управление в оставка реши да сътвори с разпореждане и Институт за стратегически разбори и прогнози към министерството на финансите. Вече се знае, че за началник на въпросния институт ще е прочувствено непосредствен другар на Асен Василев – Георги Клисурски. Той беше назначен като консултант на Василев още в първото служебно държавно управление от предходната година. Клисурски влезе и в Националния съвет на “Продължаваме смяната ”.

Депутати разясниха, че Василев ревностно стартира Клисурски на разнообразни постове, само че постоянно се стреми да е под негово ръководство, както и в тази ситуация. Аргументът, с който държавното управление в оставка основава Института е, че имало открита липса на обединен център за правене на стратегически микро- и макроикономически разбори по разнообразни тематични посоки – от фискална политика до опазване на здравето.

Новото ведомство няма да е от държавни чиновници, само че ще има изпълнителен шеф, който ще е вторичен разпоредник с бюджет по бюджета на Министерството на финансите и ще се назначава и освобождава от министъра на финансите. Останалите фрагменти в новата конструкция ще се вземат от министерството на финансите, а в последна сметка от там ще отчетат понижение на щатните бройки.

Още по-скандално е, че с промените, с които се основава Института за стратегически разбори и прогнози, беше заложено процесуалното посланичество на страната по интернационалните арбитражни производства да се трансферира от финансовото министерство в министерството на правораздаването. Както “Труд ” заяви още на 11 април, тъкмо финансовият министър Асен Василев е мотор на това пренасяне на арбитражите, с цел да може да бъдат наети нови юридически адвокатски фирми и евентуално да се облагодетелстват избрани лица.

Източник: в. Труд
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР