Тежкотоварният трафик трябва да плаща повече. Това каза министърът на

...
Тежкотоварният трафик трябва да плаща повече. Това каза министърът на
Коментари Харесай

Готвят по-скъпи винетки за тежкотоварните автомобили

" Тежкотоварният трафик би трябвало да заплаща повече. " Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, който взе участие във конгрес отдаден на бъдещето на кохезионната политика и опциите за финансиране.

Нанков съобщи, че от септември ще стане ясно с какъв брой ще се вдигнат еднодневните или седмичните винетки за тежкотоварния трафик. Нанков уточни, че не е изключено съкращаване на цената на винетките за леки коли.

 Въвеждането на тол такси е главен приоритет за България
Въвеждането на тол такси е главен приоритет за България

Държавата губи по 1,5 благ. лв. дневно

" Винетните такси за леки коли са несъизмеримо високи по отношение на винетните такси за тежкотоварни коли ", посочи той и уточни, че 67% от приходите от винетки са от коли. По думите му електронните винетки ще съкратят разноските за запазване, разпечатване, превозване на винетки на книжен притежател и този запас, откакто бъде икономисан може да бъде калкулиран в цената.

Относно винетките министър Нанков акцентира, че е належащо политическо решение. " За тежкотоварния трафик винетката би трябвало да бъде вдигната. Моето мнение е, уверен съм който желае да ме жигосва, само че тежкотоварният трафик би трябвало да заплаща повече, най-много директно преминаващият ", изясни Нанков.

 Седем месеца внедряваме ТОЛ системата
Седем месеца внедряваме ТОЛ системата

Чака се мнението на Комисия за защита на конкуренцията

Според районния министър не по-малко от 10 хиляди тежкотоварни автомобила минават през страната на ден. Тарифирането след въвеждането на тол системата ще бъде на избрани пътища. То също ще стане с решение на Министерски съвет по предложение на Агенция " Пътна инфраструктура ".

Нанков разяснява още, че двата съществени правилото при тарифирането ще са изминати километри и равнището на автомобила. " Ще имаме опция да варираме сред обособените пътища - ще бъдат друго таксувани, както е в целият естествен свят с въведени тол системи. Ще имаме опция да варираме както е в Германия, да вземем за пример и в Австрия в пиковете часове ", изясни Нанков.

Така, без да се лимитира придвижването на тежкотоварния трафик в пиковете часове и с два пъти и половина или или три пъти по-скъпи такси, икономическата логичност щяла сама да даде отговор на въпроса ще пътуват ли ТИР-овете в петък следобяд към Бургас или ще изчакват петък вечерта или събота сутринта.

" Тол системата ще даде и този еластичен метод ", уверен е Нанков. Предстои страната да апелира забавянето на въвеждането на тол системата поради генерираните парични загуби, възлизащи на 1,5 млн. лева дневно. Грубата сметка показвала, че на годишна база страната губи към 800 млн. лева до 1 милиард от забавянето на въвеждането на тол таксите.

 АПИ съди жалещите ТОЛ системата
АПИ съди жалещите ТОЛ системата

Ще има нови назначения в Пътната организация

Министърът акцентира поради следващи тъжби в Комисия за защита на конкуренцията още веднъж не са отворени офертите за въвеждането на тол системата. " Няма неприятно имат право, законът го разрешава ", разяснява Нанков, само че посочи, че всъщност това е шиканиране на процедурата и корист с право. Той посочи още, че на фона на загубите, заделените средства за настоящ ремонт и поддръжка на пътищата са едвам 85 млн. лева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР