Тежките търговски спорове подкопават световната икономика, която ще се изправи

...
Тежките търговски спорове подкопават световната икономика, която ще се изправи
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Търговските конфликти сриват световната икономика

Тежките търговски разногласия подкопават международната стопанска система, която ще се изправи пред най-бавния си напредък от близо десетилетие, съобщи новият началник на МВФ.
Изследванията демонстрират, че въздействието на комерсиалните спорове се разгръща на всички места и страните би трябвало да са подготвени да отговорят в унисон с вливането на пари, сподели Кристалина Георгиева в първата си тирада като ръководещ шеф на Международния валутен фонд.
Тя също по този начин прикани към увеличение на налозите върху въглеродните излъчвания за справяне с другото предизвикателство пред световната стопанска система: изменението на климата, осведоми Агенция Франс Прес.
" През 2019 година чакаме по-бавен напредък в 90% от света. Глобалната стопанска система в този момент е в синхронизирано закъснение ", сподели Георгиева в тирада преди есенните срещи на МВФ и Световната банка идната седмица. " Това необятно закъснение значи, че тази година растежът ще падне до най-ниския си ритъм от началото на десетилетието. "
Тя сподели още, че МВФ понижава прогнозите си за напредък през тази и идната година. Преди това се предвиждаше международната стопанска система да нарасне с 3,2% през 2019 година и с 3,5% през 2020 година
Докато напрежението в търговията се спрягаше като заплаха за стопанската система, „ в този момент виждаме, че то към този момент в действителност взима жертви “, сподели тя. „ Растежът на световната търговия е покрай застой “.
За световната стопанска система кумулативният резултат от комерсиалните спорове може да значи загуба от към 700 милиарда $ до 2020 година или към 0,8% от Брутният вътрешен продукт, сподели тя, която е доста по-голяма в сравнение с фонда предвиждаше в най-лошия си сюжет.
По-високи разноски
Това е сума, " почти равна на цялата стопанска система на Швейцария ", сподели Георгиева. Тя се базира на проучвания на МВФ, съгласно които вторичните резултати - като загубата на доверие и реакциите на финансовите пазари – са доста по-големи от тези на директното икономическо влияние на митата.
" Резултатите са ясни. Всеки губи в комерсиална война. "
Търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай включва стръмно покачващи се мита за стотици милиарди долари в двупосочната търговия, само че и спорове с други търговски сътрудници.
И даже в случай че през идната година растежът нарасне, някои от „ разривите “, към този момент породени от комерсиалните спорове, биха могли да причинят „ промени, продължаващи с генерации “, като изместване на веригите за доставки, сподели тя.
За защита от внезапно световно закъснение, Георгиева прикани страните с налични средства да разположат тяхната " фискална огнева мощност ", съобщи БГНЕС.
Докато някои държавни управления са обременени от високи равнища на дълг, " тук-там като Германия, Холандия и Южна Корея, едно увеличение на разноските ще помогне за повишаване на търсенето и капацитета за напредък ", сподели тя.
Много стопански системи разчитат на централните банки и ниските лихви, с цел да поддържат икономическата агресия, само че задържането на ниските равнища прекомерно дълго може да докара до рисково държание на вложителите, предизвести Георгиева.
МВФ пресмята, че в случай че има огромен стопански спад, " корпоративният дълг с риск от непокрити отговорности ще нарасне до 19 трилиона $, или близо 40% от общия дълг в осем съществени стопански системи. Това е над равнищата, следени по време на финансовата рецесия “, сподели тя.
Кристалина Георгиева, която този месец пое управлението на МВФ от Кристин Лагард на фона на възходящите опасения по отношение на международната стопанска система, прикани международните водачи „ да работят дружно, в този момент, и да намерят трайно решение за търговията “. Това включва и разширяващите се терзания по отношение на отбраната на личните технологии - проблем в центъра на разногласието Вашингтон-Пекин.
Покачване на налозите върху въглеродните излъчвания
Георгиева сподели, че оправянето с рецесията с климатичните промени ще изисква смяна в националните данъчни системи, която включва огромно нарастване на данъците върху въглеродните излъчвания.
" Това е рецесия, при която никой не е ваксиниран и всеки носи отговорност за дейностите си ", сподели тя. " Ограничаването на световното стопляне до безвредно равнище изисква доста по-висока цена на въглерода ", сподели Георгиева, само че добави, че " основното тук е смяна на данъчните системи, а не просто прибавяне на нов налог ".
При сегашната междинна цена на въглерода от Щатски долар 2 на звук, има дребен тласък да се направи преход към нови форми на сила. Тези нови данъчни доходи могат да бъдат употребявани за намаляване на вредите и „ също по този начин да поддържат вложенията в чистата енергийна инфраструктура, която ще помогне на планетата да се излекува “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР