Тежки дни настъпиха за Славиша Стоянович в Левски“. Словенският треньор

...
Тежки дни настъпиха за Славиша Стоянович в Левски“. Словенският треньор
Коментари Харесай

Краят на ефекта „Стоянович“

Тежки дни настъпиха за Славиша Стоянович в „ Левски “. Словенският треньор бе повлечен на ръце след първите си мачове отпред на „ сините “, само че и също толкоз бързо бе свален на земята. Така опитният ментор за малко опозна родната реалност. Ефектът от назначението му продължи към 100 дни. След серията от 5 следващи победи, изкачила тима до първото място, последователно 26-кратните първенци освен понижиха темпото, а през последния месец инкасираха даже цели 4 провали – три за състезание и едно за купата на България от „ Черно море “ след дузпи. И в случай че погледнем каква е била статистиката на тима отпреди година по същото време, когато треньор бе Делио Роси, човек ще си каже, че нищо не се е трансформирало на „ Герена “ за 12 месеца. Дори има известно оттегляне, тъй като в този момент „ сините “ към този момент са навън от единия шампионат, а изостават съществено и от водача „ Лудогарец “. В края на ноември 2017-а разликата с „ орлите “ бе 10 точки, в този момент тя е 7. С италианския стратег „ Левски “ записа единствено две провали през есента – 0:2 в Разград и 1:2 от „ Ботев “ (Пд). При Стоянович загубите са два пъти повече. Разбира се, напредъкът в играта не може да бъде непризнат, а и никой в клуба не желае да си спомня за сеньор Роси. Сега „ Левски “ нападна надалеч по-агресивно, което завоюва почитателите. Именно това липсваше на последователите, които обезверени от неугледната игра при предшественика на Стоянович, се завърнаха на „ Герена “ жадни за шоу но „ Левски “ – с бързи офанзиви и красиви комбинации. Но всяко знамение за 3 дни – след двете следващи семейства с по 10 000 души, против „ Ботев “ (Враца) те бяха три пъти по-малко и по този начин ще бъде по всяка възможност и против „ Дунав “ (Русе).

Не е изключено въпреки всичко „ сините “ да продължат възходящата линия през тази акция, само че за задачата Стоянович би трябвало да покаже майсторство при оправянето с настоящите проблеми. А през последните 30 дни те излязоха нескрито един след различен и може би в точния момент, показвайки действителността на почитатели, управление и треньорски щаб.
Успоредно с подобряването на играта в офанзива спадна качеството на представянето на защитата. За това спомогна вратарската рецесия, контузията на Холмар Ейолфсон и честата ротация на титуляри заради разнообразни аргументи.
И до момента в който до момента огромната алтернатива пред Славиша бе на кого да гласоподава доверие под рамката, сега огромната въпросителна е кой да размени исландския национал в сърцето на защитата. Наставникът опита първо с Нуно Рейш, а по-късно и с Аймен Белаид, с цел да си потвърди, може би, че тунизиецът не става. И това си пролича против „ Ботев “ (Враца), а и в съвсем всеки различен случай, в който бранителят се появяваше в стартовия състав.
Срещу Валери Божинов и компания лъсна и още един проблем, с който Стоянович към момента не се е справил – невъзможността да се приключват офанзивите в миг, в който тима играе напрегнат. Именно това лиши „ Левски “ от Купата на България през месец май против „ Славия “. Липсата на завършващ удар бе също и в основата на срамното отпадане от „ Вадуц “ (Лихтенщайн) в Лига Европа през лятото. И в този момент въпросният минус се прояви още веднъж против тим, който е надалеч под класата на „ сините “.

 %d0%b2%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d0%b0

А идващият проблем в листата също е до болежка прочут – селекцията. С идването си Стоянович съобщи, че играчи на кг няма да се взимат, а деликатно ще бъдат подбирани. Но думите му очевидно останаха там, в залата за конференции на стадион „ Георги Аспарухов “. Реалността е напълно друга. Само дни по-късно притежателят Спас Русев докара Луан Виана без да пита. Бразилецът можеше да се похвали с един гол в кариерата си и… наднормено тегло. Така вместо в „ Левски “ да решат казуса с липса на конкуренция на един от най-невралгичните постове, те откриха само на кого да дават още една заплата. По този индикатор Ривалдиньо се снабди със сериозна конкуренция, а от това страда аварийна пейка, която е все по този начин къса.

За да затвърдят усещането, че на „ Герена “ не търсят подготвени играчи, което е и надалеч по-трудно, в този момент вратарската рецесия ще се взема решение с Николай Михайлов. Няма неприятно, някогашният национал натрупа сериозен опит зад граница, само че и неточности в „ избора на идващ тим “ го върнаха на „ Герена “ след 11 години. Последните два сезона за него включват изпадане от турската втора дивизия с „ Мерсин “, интервали без тим и десетина мача в кипърския „ Омония “. Сега „ сините “ одобриха предизвикването да решат вратарската рецесия със пазач, който не е играл от 21 април. И по всяка възможност до края на календарната година Михайлов няма да се завърне под рамката, тъй като е надалеч от мечтаната форма. Ходът несъмнено е рисков, само че може би си коства. Най-малкото, тъй като Ники има голям гений и наподобява оптимално окуражен да си върне формата от интервала в Холандия.
Към листата с новопривлечени би трябвало да се впише и името на Луи Нганиони.

 Обертан

И към всички паники за Стоянович би трябвало да се спомене спадът във формата на двама от главните футболисти – Давид Яблонски и Габриел Обертан. Обстоятелство, което също се отразява на играта. Това единствено демонстрира, че на „ Герена “ колкото и да работят по окомплектоването на боеспособен тим, към момента са надалеч от организацията на ЦСКА и „ Лудогорец “.
А огромен дразнител за Славиша би трябвало да бъдат и думите на Ел Маестро. Преди по-малко от месец треньорът на огромния противник предсказа, че „ сините “ ще са зад тях в крайното класиране и колелото доста бързо се завъртя. Малко по-късно самият словенец призна, че с идването си в България е бил предизвестен, че „ Левски “ не може да е по-напред от третото място. И за момента Стоянович губи двата негласни облога …
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР