Тежки боеве се водят в райони близо до окупираната от

...
Тежки боеве се водят в райони близо до окупираната от
Коментари Харесай

Тежки боеве се водят около Запорожката АЕЦ

Тежки боеве се водят в региони покрай окупираната от Русия АЕЦ " Запорожие " в Украйна, откакто Киев предизвести, че може да се наложи да затвори централата, с цел да избегне злополучие.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи в ежедневната си утринна сводка, че някои села и общности наоколо до централата са били мощно обстрелвани до сутринта от " танкове, минохвъргачки, цевна и реактивна артилерия ", оповестява " Ройтерс ".

През нощта съветските сили са изстреляли четири пъти ракети и тежка артилерия по близкия град Никопол, написа в обществената мрежа " Телеграм " регионалният шеф на региона Валентин Резниченко, като са развалени минимум 11 къщи и други здания.

В сряда Украйна съобщи, че може да се наложи да затвори нуклеарната централа, която е най-голямата в Европа, и прикани жителите в регионите наоколо до оборудването да се изтеглят за личната си сигурност.

Микола Лукашук, ръководителят на регионалния съвет на Днепър, написа в " Телеграм ", че руснаците обстрелват Никопол от посока Енергодар - основният град, обслужващ Запорожката АЕЦ, който също е под съветски надзор.

" Окупаторите съзнателно обстрелват цивилни обекти, с цел да тероризират популацията ", написа Лукашук, представен от " Ройтерс ".

В четвъртък съветската държавна организация ТАСС заяви, базирайки се на назначения от Москва началник на администрацията на Енергодар Александър Волга, че украинските сили не са нанасяли артилерийски удари по централата.

" Не са следени артилерийски удари (по централата), само че от време на време дохвърчат безпилотни самолети ", сподели Волга, представен от ТАСС.

Във вторник Международната организация за атомна сила (МААЕ) заяви, че вследствие на обстрел е развален авариен електропровод в Запорожката АЕЦ, която към този момент е изгубила и четирите си електропровода. Повредата няма да има непосредствени последствия, защото централата още веднъж е била изключена от мрежата.

Подобно на всички атомни електроцентрали, Запорожката се нуждае от сила, с цел да продължи да охлажда нуклеарното гориво в своите реактори и отработеното гориво. Неговият един настоящ реактор доставя сила, само че с всеки външен захранващ проводник, който прекъсва, той губи защитна линия против евентуален нуклеарен срив, написа " Ройтерс ".

Русия и Украйна се упрекват взаимно за обстрела към централата, който продължи с възходяща активност след, която изрази паника за сигурността на централата. Руските сили превзеха АЕЦ " Запорожие " през март, само че оборудването се ръководи от украински компания и личен състав.

Непрекъснатите обстрели доведоха до няколко пожара, които засегнаха захранващи кабели на централата и тя трябваше на няколко пъти да бъде изключвана от мрежата.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР