Тежката организирана престъпност се превръща във все по-сериозна заплаха за

...
Тежката организирана престъпност се превръща във все по-сериозна заплаха за
Коментари Харесай

Над 800 опасни групировки заплашват сигурността на европейците

Тежката проведена престъпност се трансформира във все по-сериозна опасност за вътрешната сигурност на Европейския съюз. Това гласи отчет на Европол, който дава изясненост за незаконните мрежи, интензивно настоящи досега на територията на Европейски Съюз, предава бТВ.

Анализът разкрива в детайли характерностите на най-опасните групировки, които нарушават законите, с крайната цел да завоюват пари.

По последни данни незаконният пейзаж в Европейски Съюз е комплициран и включва 821 мрежи, а общият брой на членовете им надвишава 25 000 души. Те се разграничават по състав, конструкция, незаконна активност, териториален надзор и доста други аспекти.

Също по този начин са дейни и в редица области на престъпността, измежду които трафик на опиати, лъжливи схеми, трафик на хора и други. 36% от тях са фокусирани само върху трафика на дрога. Много от групировките се занимават с повече от една активност.

Според данните от отчета на Европол половината от незаконните групи в Европейски Съюз се занимават с трафик на опиати като съществена незаконна активност. Незаконните им интервенции най-често се правят в Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Испания, а отвън Европейски Съюз - в Албания, Бразилия, Колумбия, Еквадор и Обединеното кралство.

113 от общо 821 мрежи са профилирани в трафика на кокаин. В множеството случаи те съчетават контрабандата на кокаин и канабис дружно със синтетични опиати. 44 от най-опасните групировки употребяват трафика на марихуана като съществена активност.

50 от всички дейни незаконни мрежи избират да създават лъжливи схеми, с които засягат милиони хора в Европейски Съюз. Лъжците въвличат жертвите си в разнообразни типове онлайн измами - основно капиталови и сантиментални.

Основните страни, в които тези схеми работят, са Белгия, Германия, Нидерландия, Полша и Португалия. Центровете за позвънявания играят значима роля в закононарушенията. Операторите постоянно се намират отвън Европейски Съюз, да вземем за пример в Индия, Израел, Турция и Англия.

55 от най-опасните контрабандни мрежи се занимават с трафикиране на хора като съществена активност. Трафикът най-често се реализира за полова употреба.

Само 13 от тях го вършат за трудова употреба. Измамите с документи за идентичност най-вече улесняват дейностите по трафикиране.

Франция и Германия са най-засегнатите страни. Българите, румънците, сърбите и украинците пък са главните участници в най-опасните незаконни мрежи за трафик на хора за полова употреба.

Германия, Нидерландия, Полша и Украйна са най-потърпевши като крайни цели на трафик с трудова цел, която по-често се прави в заведенията за хранене, строителството и селското стопанство.

Какво прави една незаконна мрежа по-опасна от друга?

Нейната еластичност

Най-застрашаващите вътрешната сигурност незаконни мрежи са извънредно гъвкави. Това оказва помощ за процъфтяването на противозаконния им бизнес, разрешава им да изпират незаконните си облаги и ги защищава от откриване. Те ползват комплицирани тактики за осъществяването на крайните си цели и реагират бързо на провокациите, които им се изпречват.

За незаконната активност няма граници

Най-опасните незаконни групи имат интернационален, а постоянно и световен обсег, само че нормално избират да лимитират активността си единствено до един район. Сътрудничат си нарушители от всички страни в Европейски Съюз и освен.

Власт и надзор

Престъпните групировки нормално са профилирани в един главен противозаконен бизнес и работят с самостоятелност. Те се характеризират със мощно управление, което постоянно е покрай интервенциите, само че може да командва и отдалечено от световни местоположения.

Насилие, убийства и мъчения

За да получат това, което желаят, незаконните групировки употребяват насилствени способи, изтезават и убиват хора, отвличат и държат жертвите си като заложници, а това доста покачва степента им на заплаха.

Целта на проучването е да се противодейства на трансграничната престъпност, за което е належащо интернационално съдействие. То може да бъде допълнено от профилирани структури за съдействие и партньорства както в границите на Европейски Съюз, по този начин и с световни сътрудници.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР