Тежка техника унищожи посетивите на стопаните в района на варненското

...
Тежка техника унищожи посетивите на стопаните в района на варненското
Коментари Харесай

Тежка техника намля пътищата около варненско село, хората загубиха реколтата си

Тежка техника унищожи посетивите на стопаните в региона на варненското село Рудник, а и аргументи вреди по пътната инфраструктура. До провалите се стигнало във връзка замяна на високоволтови далекопроводи в региона на селото, описа кметът на Рудник Георги Георгиев на среща на регионалния шеф проф.Андрияна Андреева с кмета на Долни чифлик и представители на дребните обитаеми места в общината. За това осведомят от Областна администрация. 

След работата на екипите на енергетиците, направили подмяната на оборудванията в Рудник, е настъпил същински разгром както за пътищата, разорани от тежките машини, по този начин и за земеделските стопани, чиято годишна продукция е била безусловно унищожена от придвижването на тежката техника. Община Долни Чифлик ще изпрати до Областна администрация – Варна писмата с жалбите на потърпевшите, които търсят отплата за вредите. Екипът на регионалния шеф ще подкрепи връзката на засегнатите страни с сдружението, направило подмяната на оборудванията, стана ясно по време на срещата.

Актуален и към тази календарна година остава казусът с дивото къмпингуване на летовниците, които посещават предпазени от закона територии, край обитаеми места в региона на община Долни Чифлик. Всяка година хората разполагат палатки и каравани и след края на сезона остават тонове отпадъци и нерегламентирани сметища. През идния април екип от Областна администрация и представители на крайбрежните обитаеми места от общината ще обходят предпазените терени в региона на с. Шкорпиловци и прилежащи места, с цел да плануват ограничения, с които да се предотвратят последствията от дивото къмпингуване.

Друг проблем, подложен от дребните селища в региона на общината, е обвързван с Програмата за сезонни служащи, предоставена от Бюрата по труда. Безспорен факт е, че дребните селища имат потребност от сезонни служащи, само че не могат да се възползват от Програмата, заради характерни условия, залегнали в нея. Областна администрация ще се ангажира с искане на мнение и подпомагане от страна на Министерство на труда и обществената политика за смяна в съответни текстове от Програмата за сезонни служащи, която да разреши и на дребните общини да употребяват сезонни служащи.

Кметовете и кметските наместници сложиха въпроса с неналичието на общопрактикуващи лекари, което на процедура лишава жителите на дребните места от съответна здравна помощ и грижа. В опит да решат независимо този проблем от Община Долни Чифлик са обезпечили мобилен очен доктор, който има опция да обходи по-малките селища и да извърши профилирани прегледи. Очевидно това е модел, който може да бъде прибавен и с други медицински експерти, които да пътуват до селата от общината. Местните хора ще разчитат на съдействието на Областна администрация и за актуализирането на Националната карта на инвалидите в България, с цел да не се изпращат писма за явяване на ТЕЛК на хората, които са навършили пенсионна възраст, съобщи Дарик.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР