Тежка суша и цени удариха зърнопроизводството в България, отчитат земеделците.

...
Тежка суша и цени удариха зърнопроизводството в България, отчитат земеделците.
Коментари Харесай

Олиото ще поскъпне?

Тежка суша и цени удариха зърнопроизводството в България, регистрират земеделците. Те чакат слаби добиви от слънчоглед и царевица съвсем в цялата страна.

" Условията са извънредно неподходящи за продукцията на слънчогледа и царевицата. Още при засяването на слънчогледа нямаше задоволително почвена влага. Впоследствие имаше превалявания, посъвзе се, само че последните жеги се отразяват извънредно неподходящо. Те ще се отразят и на добивите, и на качеството. Според нашите прогнози количеството ще бъде към 1,6 млн. ", сподели ръководителят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев в студиото на " България заран ".

По думите му слънчогледът е с масленост към 44%, само че при тях сега идват проби, които са с 35%.

Повече разноски за преработвателите

" Количество ще има, само че маслото в него няма да бъде същото. А цената на олиото се образува от цената на суровината. В тази обстановка земеделските производители ще имат висока себестойност, ние като преработватели ще бъдем принудени да преработим повече слънчоглед, с цел да получим единица масло. Ще вложим и повече разноски. Заради това ще има и промяна на цената ", добави Янев за Bulgaria ON AIR.

Той акцентира, че в тази конюнктура на България ще са ѝ нужни към 250-300 тона слънчоглед.

" И в Русия, и в Украйна, и в Румъния също са наранени от сушата. И там ще има по-ниски добиви. Но пък юлските прогнози, които са общо за маслата, сочат, че международното произвеждане на масла ще бъде с 4 млн. тона повече. Сега няма терзание от повишаване на цени. Това, което беше през 2022 година, няма да се случи и да се повтори. Тогава цените бяха под паника ", акцентира ръководителят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти.

" Трябва да се отстранен всички ограничавания за импорт "

Яни Янев призна, че преработвателите са обезпокоени поради потенциала на работа.

" Някои предприятия ще работят с понижен потенциал, което се отразява на себестойността. През предходната година имаше и спрени предприятия. Искаме да работим при условия, които работят нашите сътрудници от Европейски Съюз - при тях няма никакви спънки да си внасят слънчоглед от Украйна. При нас предходното държавно управление провокира най-различни търговски бариери да не може да внасяме слънчоглед и ние изпуснахме да преработим над 1 млн. тона, в случай че бяхме съумели да го внесем от Украйна ", разясни гостът.

Янев чака среща, на която да се решат тези проблеми.

" За да сме на външния пазар, ние би трябвало да разполагаме с най-съвременни техники и с цел да се конкурираме с другите преработватели. В предходните години сполучливо се конкурирахме с най-големите в света. Но на нас ни би трябвало суровина, с цел да си създадем индустриалната стратегия. Ние нямаме суровина, би трябвало да се отстранен всевъзможни ограничавания , с цел да може да я внасяме ", моли той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР