Тежка е ситуацията с тока от гледна точка на местната

...
Тежка е ситуацията с тока от гледна точка на местната
Коментари Харесай

Експерти за изхода от кризата с тока: Преразглеждане на Зелената сделка и държавна подкрепа

Тежка е обстановката с тока от позиция на локалната власт. Тази съвършена стихия не е единствено в цените, а тъй като към момента не разполагат с бюджета за 2022 година и работят по с една дванадесета от бюджета за предходната година, а той не е съответен за обстановката. Това, което следва, е да успят да получат поддръжка през Бюджет 2022, която да им помогне да устоят на рецесията “ съобщи някогашен обществен министър Иван Нейков в „ Тази заран “.



Икономии като режим на уличното осветяване няма да оказват помощ на общините в тази обстановка при такова нарастване на тока, счита и икономистът Владимир Сиркаров. Според Сиркаров въпросът с високите цени е световен и повдига въпроса за преразглеждане на зелената договорка, която частично го е провокирала, както и насърчаването на търсенето на други възможности като построяването на нови блокове в АЕЦ „ Козлодуй “.

Най-вероятно в този момент ще има поддръжка, откакто се утвърди бюджета. Ще може чисто механически да се разпределят пера, тъй като казусът е огромен, предвижда Сиркаров.

Малко са общините, които се оправят без поддръжка от страната. Почти всички разчитат на държавния бюджет като се изключи четири или пет. Настоящата обстановка ще ги накара да премислят финансовите разноски и да ги държат като запас за покриване на такива изключителни обстановки. Няма да има банкрутирала община, сподели Нейков.

На първо четене няма да забележим повишение на налози, може би ще има покачване на такси, предвижда Сиркаров. Според него би трябвало да има финансова децентрализация на общините и в тях да остава част от налог „ Общ приход “.

До 2024 година задълженията ще се усилят доста. Този бюджет наподобява на избирателен, а не на бюджет на първа година от едно държавно управление “, разяснява Сиркаров, съгласно който бюджета е прекомерно „ ляв “.

Според Нейков ще имаме два бюджета, даже три с актуализацията му: „ Първата част на бюджета ще кърпи дупки и ще избавя. Политическата визия на държавното управление ще проличи в бюджет 2023 година. Ще има конфигуриране на бюджета в идващите месеци. Нашата цел е растежът. Не ме плаши увеличеният недостиг. Той не е свещена крава”.

Няма по какъв начин да имаш мощна стопанска система със слаби заплати. За да има стопански напредък, би трябвало да има вложения, счита някогашният обществен министър.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР