Тежестта на година осигурителен стаж да се увеличи от 1,2

...
Тежестта на година осигурителен стаж да се увеличи от 1,2
Коментари Харесай

Подготвя се до 17% средно увеличение на пенсиите |

Тежестта на година застрахователен стаж да се усили от 1,2 на 1,35 на 100 във формулата за пресмятане на пенсиите и по този начин те да бъдат нараснали за всички пенсионери приблизително със 17%.

Това планува единият от двата разновидността за преизчисление на пенсиите, подготвян от екипа на служебния вицепремиер и министър на труда и обществената политика Гълъб Донев. На семинар за измененията в Кодекса за общественото обезпечаване, проведен от КНСБ и фондация " Фридрих Еберт ", през днешния ден той разяснява разновидностите и даде да се разбере, че избира точно описания. Той би обхванал всички пенсионери.

Алтернативният вид е преизчисляване на база нов застрахователен приход - от 2018 година или 2019 година, само че той изключва над 900 хиляди пенсионери, първо, и би коствал повече на страната - към 3 милиарда лв. при под 2 милиарда нужни за първия.

Всичко това може да се случи от 1 септември, само че за задачата е належащо новото Народно заседание да вземе такова решение. Служебният кабинет ще му остави създаден законопроект за актуализация на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване и двата разновидността за пенсиите с нужните планове.

" Това ще се случи посредством създаването на план, минал по пътя за координиране, публично разискване, Надзорен съвет на Национален осигурителен институт и импортиран в Народното събрание. Ще има законопроект за актуализация на бюджета на държавното публично обезпечаване, който ще приготви актуалният кабинет. Ще оставим най-малко два разновидността, с цел да може Народно събрание да реши. (...) Целта е не просто пенсиите да бъдат преизчислени, а да бъдат обхванати всички 2,092 милиона пенсионери при смяната във формулата, която ще се предложи и която ще е съобразена с правилата на общественото обезпечаване ", обясни министърът.

Министърът акцентира какъв брой е значимо да се следват правилата на общественото обезпечаване, а не да се вземат решения на база потреблението на " елементарна математика и вкарване на някакви цифри като размери на пенсиите ". Второто " води до демотивация, до нарушение на правилата на общественото обезпечаване, основава напрежение измежду пенсионерите ", посочи той.

" Това, което ще предложим, ще бъде на кардинална основа, съобразено с Кодекса за общественото обезпечаване.

Вариантът, който аз, чисто експертно, ще поддържа и ще упорствам за него, е този, който ще обхване безусловно всички български пенсионери. При този вид е по-евтино, към 140 милиона на месец за нарастване на коефициента от 1,2 на 1,35 на 100. Това ще обере всички неправди, всички несправедливости, които бяха позволени от 2015 година ", сподели той.

Разработените разновидности включват както опазване размера на оптималната пенсия, по този начин и увеличението му със междинния % на нарастване на пенсиите.

Енергийни помощи

Размерът на енергийните помощи също ще бъде нараснал. Предвижданият % е близо 5,6%, сподели още министърът и изясни, че по този начин ще се компенсира повишаването в цените на тока и парното.

Той подсигурява, че добавките от 50 лева към пенсиите няма да попречат на получавалите до момента помощи да ги получават и отсега нататък - тези пари ще бъдат изключени при определянето на допустимостта за енергийно подкрепяне, сподели той.

" Нека да бъдат спокойни всички. Тези 50 лв. няма да бъдат взети поради при установяване допустимостта на лицата ", акцентира той.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР