Тежестта на COVID не е тази, която познавахме от пандемията.

...
Тежестта на COVID не е тази, която познавахме от пандемията.
Коментари Харесай

Кунчев: Тежестта на COVID не е тази, която познавахме от пандемията

Тежестта на Коронавирус не е тази, която познавахме от пандемията. Случва се това, което чакахме, вирусът последователно минава. Това коментира главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, представен от Нова.

Той посочи, че има варианти, които СЗО държи под наблюдаване, само че към този момент няма нещо трагично. Според него даже след отпадане на карантината, хората със признаци, е редно да си останат у дома.

Тежестта на Коронавирус не е тази, която познавахме от пандемията. Случва се това, което чакахме – вирусът последователно минава. Това съобщи пред Нова Нюз основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Той показа статистиката от последните седмици, от която излиза наяве, че даже в най-тежкия интервал приетите в болница са били не повече 500, а в този момент те към този момент са под 400, като по последни данни в интензивни отделения са настанени 33-ма души.

Доц. Кунчев разяснява и тематиката за медикаментите против коронавирусната зараза, които се чака да бъдат доставени и в България с цена в аптеките от 2154 лева по първична информация.

" Едно от медикаментите с потвърден резултат върху Коронавирус, да не кажа едно от дребното с потвърден резултат, и това, че ще бъде налично в България, е безспорен плюс. Това, че е доста скъпо, е реалност, то е скъпо в целия свят ", сподели основният държавен здравен контрольор. Той разясни, че решението по какъв начин и къде да се доставя ще бъде взето от способени експерти от експертните препоръки към Здравната каса, само че напомни, че този тип лекарства имат строго характерен интервал на използване, с цел да се реализира резултат от лекуването.

" Дори да е на свободния пазар, плюс е хората да разполагат с него, в случай че възникне тежък случай и той да влиза в деяние. Трябва да се взима в първите 2-3 дни, когато е най-ефективен ", добави доцент Кунчев.

Коронавирусът стартира да наподобява на събратята си – другите респираторни вируси, безапелационен бе експертът. Той разясни, че не се чака нищо трагично, само че предложи хората със признаци да си останат у дома, без значение от това, че карантината е отпаднала.

Кунчев посочи, че към момента няма случаи на грип в страната, само че се чака неговия пик да бъде през януари и февруари.

" Ваксините, които се употребяват през последните години са четири валентни. Те наложително включват два " А " варианта, които най-често провокират пандемията и два " Б " варианта.  Всеки, който желае да се защищити, би трябвало да се ваксинира против грип ", сподели той.

Ангел Кунчев добави, че има съществено разпространяване на птичия грип H3N5, като инфекцията е засегнала съществено страната ни – към този момент има над 1 млн. унищожени птици.

" Болестта засегна съществено България, над 1 млн. птици са унищожени ", сподели Кунчев.

Вирусът е рисков, когато има директен контакт с него. Термичната обработка стопира вируса, да се заразим с храната не е невероятно, само че е по-скоро теоретично ", изясни доцент Кунчев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР