Технологията за телепортация на жив човек в пределите на Земята

...
Технологията за телепортация на жив човек в пределите на Земята
Коментари Харесай

Телепортацията е възможна и великите ни внуци ще я осъществят?

Технологията за телепортация на жив човек в рамките на Земята или в галактическото пространство ще бъде налична след няколко десетилетия или в идващото столетие, е мнението на професора от Нюйоркския университет Мичиу Каку, представен от Daily Express.

Известният физик, един от основателите на теорията на струните и създател на научнопопулярни бестселъри, такива като „ Хиперпространството: научна авантюра през паралелни светове, дупки във времето и десето измерение “, е стигнал до извода, че за появяването на технология по телепортация на практика всичко е готово.

Каку счита, че доста технологии, показани в сериала „ Стар Трек “, ще се появят в близко бъдеще и една от тях ще бъде телепорт.

„ Преди физиците се смееха над самата концепция за телепортация, само че в този момент разбираме грешността на нашия смях. Квантовата телепортация към този момент съществува. В нашия университет даже сме снимали цялостен филм за телепортацията на атома от една стая в друга. Съответно на атомно равнище към този момент можем да го вършим с метода квантово усложнение “, споделя ученият.

Навремето основателят на кино лентата „ Стар Трек “ Джийн Родънбери е бил заставен да вкара в сюжета телепортацията, защото компанията Paramount нямала пари за скъпи спецефекти за реплика на старт и кацане на кораби на Земята и далечни планети.

По-евтино се оказало да се „ телепортира “ екипажът на „ Ентърпрайз “ към съответното място по лъч. Критиците тогава всеобщо твърдели, че телепортацията кардинално е невъзможна. Тя би нарушила правилото за несигурност на Хайзенберг, който твърди, че е невероятно по едно и също време да се знаят точното състояние и скоростта на електрона.

Продуцентите на сериала тогава се принудили да „ открият “ в телепортационната камера „ компенсатори на Хайзенберг “.

Но е допустимо учени и критици въпреки всичко да са бъркали. За последните години физиците са се научили да предават фотони и даже цели атоми. Сега, съгласно Мичиу Каку, до телепортацията на първата молекула са останали по-малко от 10 години.

Според квантовата физика електроните са способни да се намират по едно и също време на голям брой места в телепортационния лъч. Според Каку светлината на собствен ред също има дарба за телепортация.

Освен това още през 2007 година физиците са предложили способ за телепортация, неизискващ усложнение – лъч от към 5000 частици, който изчезва на едно място и се появява на друго. За да не се бърка новият способ с квантовата телепортация, го нарекли класическа телепортация.

През 2012 година откривателите от Научно-техническия университет на Китай и Шанхайския институт по техническа физика съумели да телепортират квантов разряд на разстояние 97 километра. Тогава било употребявано усложнение с неповторима система за следене. Лазерното излъчване било закрепено от камери и при положение на нужда автоматизирано подавали сигнал за изменение на ориентацията на оптичните детайли.

Както твърди Каку, идната крачка ще бъде телепортация на фотони на Луната след 2020 година, когато индивидът още веднъж стъпи на лунната повърхнина. Той счита, че ще измине напълно малко време, с цел да се приспособява процесът по телепортация за животни и хора.

„ Скоро такова комплицирано за актуалната просвета нещо ще стане нормален инженерен план “, счита ученият.

Традиционните физици не споделят мнението на Каку. Те показват големите разлики сред атома и индивида, като припомнят, че опитът за телепортация на жив организъм ще докара до неговата крах.

Проблемът се заключава в това, че самият принцип на телепортация се основава на раздробяването на физическото тяло на детайли, а по-късно – противоположното събиране на тези детайли. Затова множеството учени настояват, че потреблението на квантовото усложнение не оставя шансове за оцеляване на биологичен обект.

В човешкото тяло има трилиони атоми. За телепортацията им е належащо първо да се разделят, преди да се „ заплетат “, да се цифровизират и да се телепортират. След това е належащо да се организира противоположният развой. Но към този момент няма опция да се разбере какво ще стане, в случай че част от атомите се изгубят или скоростта на тяхната телепортация се разграничава.

Освен това при преноса на атома първичното копие се унищожава и се трансферира в точката на телепортация в свое копие. Затова учените са на мнение, че човек при телепортация няма да може да избегне гибелта, а „ на изхода “ ще се окаже единствено негов клонинг.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР